Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

«Dill – dall – holom!» sa reven

I disse revetider har vi valgt en eventyrlig rev som månedens bilde fra grafikk- og tegningsamlingen.

Erik Werenskiold, Reven (1883). Penn, 89 x 67 mm

Den ble tegnet av Erik Werenskiold i 1883 som illustrasjon til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr Reven som gjeter. Tegningen er utført med penn i samme format som den skulle gjengis i Eventyrbog for Børn. Norske Folkeeventyr, utgitt på Gyldendal Forlag i København i 1883.

Hva sier så den listige reven i eventyret?
«Hvor skal du hen?» sa reven
«Å, jeg skal ut å leie meg gjeter», sa konen
«Vil du ikke ha meg til gjeter?» spurte reven
«Jo, bare du kan lokke, så» – sa konen
«Dill – dall – holom!» sa reven

Erik Werenskiold har illustrert en rekke av de norske folkeeventyrene. Han var en svært dyktig tegner og illustratør, og eventyrtegningene regnes som en sentral del av vår kulturarv. Illustrasjonene hans har en naturtro og beskrivende tegnestil og rommer såvel miljøtilhørighet som humor og fantasi. Fremstillingen av reven som en selvsikker fyr med glimt i øyet og hvit haletipp harmonerer fint med teksten i eventyret.

Finn frem Asbjørnen & Moes eventyr fra bokhylla og ta en kikk på alle de flotte revene i eventyr som Bjørnen og reven, Væren og grisen som skulle til skogs for å bo for seg selv, Han far sjøl i stua eller Høna som skulle til Dovre – eller – kom og se tegningene live. Grafikk- og tegningsamlingen har mer enn én rev bak øret.