Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

«Horisont – landskap, keramikk og trykkdekor»

Fredag 14. juni åpner en ny utstilling i Kunstindustrimuseet som utforsker landskapsbildet i keramisk trykkdekor på 1800- og 1900-tallet og hvordan denne tradisjonen siteres i helt nye verk av samtidens kunsthåndverkere.

Det blå landskapstrykket oppstod i Europa som en fortolkning av landskapsmotivene på håndmalt kinesisk porselen, og i dekorer som det populære Willow Pattern kan vi gjenkjenne Kinas pagoder og kystlandskap filtrert gjennom europeiske ”briller”.

Inspirert av mønstre som Willow kom det etter hvert også egne dekorer med motiv fra europeiske og norske landskaper, samt med motiv av kjente bygninger og personer. Som rimelige trykkdekorer har landskapene fått stor utbredelse og deres lett skjematiske uttrykk vekker en umiddelbar gjenkjennelse.

Dette har i sin tur inspirert dagens kunsthåndverkere til å ta utgangspunkt i gjenstander med blå-hvit trykkdekor og manipulere dette vante og velkjente uttrykket på nye og uventede måter. En rekke norske og utenlandske kunstnere stiller ut verk som kommenterer, refererer og skaper noe nytt innenfor det blå-hvite landskapet.

Utstillingen i 4. etasje i Kunstindustrimuseet viser drøyt 120 gjenstander. Kurator for utstillingen er Dr. Paul Scott i samarbeid med Nasjonalmuseets Knut Astrup Bull og Inger Helene Stemshaug. Paul Scott er blant de 17 samtidskunstnerne fra inn- og utland som viser sine arbeider utstillingen i tilegg til eldre keramiske arbeider fra Nasjonalmuseets samlinger.