Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

«Munch i koffert» hjemme igjen

Etter en omfattende turné som ingen verk av Edvard Munch har vært gjenstand for tidligere, har nå «Selvportrett med sigarett» fra 1895 kommet hjem til Nasjonalgalleriet og blitt en del av utstillingen «Munch 150».

Edvard Munchs «Selvportrett med sigarett» i kofferten som ble benyttet til turnéen. Foto: Børre Høstland, Nasjonalmuseet.


«Munch 150», den mest omfattende samling av Edvard Munchs hovedverk noensinne, har gitt kofferten, turnéen og selvportrettet et eget rom i Nasjonalgalleriet. Her kan magien i maleriet oppleves, eller gjenoppleves av de mange som har møtt dette sterke selvportrettet underveis i turnéen.

Spenning og begeistring

Det har vært en spennende tid for både avsender, Nasjonalmuseet, og samarbeidsmuseene på Svalbard, i Karasjok, Tromsø, Fredrikstad, Røros, Førde og Notodden. Vi har hørt om og sett mange sterke følelser og stor begeistring i møtet med selvportrettet fra 1895. Vi har møtt mennesker som har fått sin debut som kunstinteressert gjennom denne turnéen.

Se også: Video av starten på turnéen fra Svalbard.

Signingsferd

Turnéen har bidratt til godt samarbeid mellom museer i hele landet, og styrket flere museers mulighet til å vise krevende vandreutstillinger. Kofferten med selvportrettet er nå å se i Nasjonalgalleriet fram til 13. oktober og gir unike muligheter for nærstudier av et av Munchs hovedverk.