Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

«Ny» Kittelsen-tegning til overflaten

I forbindelse med samlingsarbeidet i Kunstindustrimuseet dukket det nylig opp en interessant tegning av Theodor Kittelsen. Den ble ervervet av Kunstindustrimuseet i 1961 som del av en testamentarisk gave fra Marthine Mordt Rygh.

Tegningen Sorgen er utført med blyant og lavering og datert 1912. Tidligere har man kjent godt til en annen variant av motivet som er datert ca. 1900. Sistnevnte befinner seg i privat eie, men er gjengitt i Kittelsen-litteraturen. Det var ikke uvanlig at Kittelsen etter noen år gjenopptok gamle motiver og laget nye versjoner.

En mørkkledd kvinneskikkelse vandrer innover i et snødekt og øde vinterlandskap. Den melankolske stemningen understrekes av den ensomme kvinnens holdning og bevegelse. Sporene hun etterlater i snøen, vitner om tunge skritt, og hun fremtrer som en personifisering av selve sorgfølelsen.

Snøen har lagt seg som et kaldt, tungt teppe over hele landskapet slik at alle detaljer er visket ut. Motivet kan minne om en av Kittelsens illustrasjoner til Svartedauen hvor Pesta, kvinneskikkelsen som personifiserer sykdommen, forlater stedet hvor hun har herjet.

Det litterære aspektet er til stede i mange av Kittelsens poetiske naturskildringer. Denne versjonen av Sorgen ble utført to år etter at familien, på grunn av økonomiske vanskeligheter, hadde måttet flytte fra Lauvlia i Eggedal og to år før Kittelsen døde. Han hadde i flere år vært preget av sykdom og ante kanskje at livet nærmet seg slutten?

Se tegningen selv

Fra nå av vil tegningen være tilgjengelig i grafikk- og tegningsamlingens studiesal i Nasjonalgalleriet sammen med Nasjonalmuseets øvrige 260 Kittelsen-tegninger.

Studiesalen i Nasjonalgalleriet

I studiesalen i Nasjonalgalleriet kan publikum se grafikk og tegninger som ikke er utstilt. Samlingen omfatter nærmere 50 000 grafiske blad og tegninger, både norske og utenlandske. Tidsmessig spenner samlingen fra slutten av 1400-tallet fram til i dag.

Les også: Se Kittelsens tegninger i Digitalt museum