Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Har du sett filmen? Se de første bildene av Victoria

I 1935 ble Knut Hamsuns kjærlighetshistorie Victoria illustrert av Håkon Stenstadvold (1912-1977). Den illustrerte boka ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag. Det var første gang romanen fra 1898 ble illustrert, og illustrasjonene regnes som et pionérarbeid i norsk sammenheng både som originalgrafikk i bok og som trestikk.

Mappen, som ble innkjøpt i 2007, inneholder til sammen hundre arbeider knyttet til illustrasjonsprosjektet Victoria. Arbeidene spenner fra tegnede forarbeider til prøvetrykk og ferdige trestikk. Mappen gir et interessant innblikk i illustrasjonsprosjektets framgangsmåte.

I grafikk- og tegningsamlingen finnes det få andre eksempler av denne karakter, heller ikke mange andre arbeider knyttet til Hamsuns litteratur.

Stemningsskapende

Illustrasjonene til Victoria er utformet som et selvstendig billedakkompagnement til teksten. I tillegg til kapittel- og helsideillustrasjoner dreier det seg om en del vignetter som alle har et utpreget fortellende motiv.

Stenstadvold har lykkes i å forene et stilisert formspråk med en stemningsskapende lysvirkning basert på trestikkteknikkens detaljfine veksling mellom sort og hvitt.

Kan ses på nært hold

Forarbeidene og trestikkene, montert av kunstneren i den omtalte mappen kan ses på nært hold i studiesalen i Nasjonalgalleriet. En oversikt over innholdet i mappen finnes på digitaltmuseum.no.

Les også: