Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Drømmen om OL-gull

Store stjerner har også en gang vært små. Drømmen om OL-deltagelse har nok vært en viktig del av motivasjonen for mange toppidrettsutøvere. Kjell Aukrust var 8–9 år gammel da han hoppet i Sandeggbakken i Alvdal på slutten av 1920-tallet.

Han var en foretaksom skihopper i oppveksten, men også en flittig tegner gjennom hele livet. De gjengitte tegningene er eksempler på illustrasjoner som fulgte hans egne tekster. Både tekst og bilde forteller "guttongenes" historier med humor og poesi. Mange av disse barndomserindringene fra Østerdalen ble også publisert i Dagbladet mellom 1957 og 1958.

I Muntre historier fra 1958 beskriver Aukrust hvordan han og brødrene tørrtrente på hoppsporten fra divanen i stua og hvordan prepareringen av skiene foregikk på kjøkkenet. Det er også fornøyelig å lese Aukrusts egen beskrivelse av påkledningen, hvor blant annet isolering med diverse aviser spilte en sentral rolle.

Målet var å hoppe 30 meter – klarte han dét var han lovet nye ski! Til tross for sprengkulde og nervøsitet setter han utfor, her gjelder det ikke å lande på kulen og å gjennomføre med stil! Nedslaget forløp nok ikke helt smertefritt, men Kjell var mest opptatt av hvor langt det ble. "Det er ni og tjue og en halv det" lød svaret fra faren – en halv meter for kort.

Se flere av Aukrusts tegninger i studiesalen i Nasjonalgalleriet.

Legg også turen innom utstillingen «Løype!»