Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Enestående tilvekst til Nasjonalmuseets samlinger

Nasjonalmuseet sikret seg et særdeles vakkert landskapsmaleri fra 1600-tallet på høstauksjonen «Gemälde Alter Meister» hos Koller i Zürich.

 

Jacob van Ruisdael (1628–1682), Fjellandskap med et stort eiketre ved en kornåker, olje på lerret, 55 x 68 cm

Det innkjøpte verket er Fjellandskap med et stort eiketre ved en kornåker (olje på lerret, 55 x 68 cm) av Jacob van Ruisdael (1628–1682).

Kunstverket har ikke bevart signatur, men det er inkludert i kunsthistoriker Seymour Slives: Jacob van Ruisdael. A Complete Catalogue of His Paintings, Drawings and Etchings, New Haven 2001, som katalog nr. 459. Det er blitt sammenlignet med et kjent motiv av C.D. Friedrich: Die Eiche (Alte Nationalgalerie, Berlin).

I Langaards gave til Nasjonalgalleriet fra 1923 finnes også et maleri av Jacob van Ruisdael, Landskap med vannfall, men det bærer kun betegnelsen «tilskrevet» og er ikke gjengitt direkte i den store Slive-katalogen.

De nederlandske malerne har lenge stått høyt oppe på museets «ønskeliste» fordi de norske malerne under 1800-årene betraktet hollandsk landskapsmaleri fra barokken som et forbilde.

Norsk landskapsmaleris «far» Johan Christian Dahl (1788–1857) benyttet anledningen mens han studerte ved Kunstakademiet i København, rundt 1812, til å kopiere landskapsmalerier av Jacob van Ruisdael som fantes i danske samlinger. Noen av disse kopiene befinner seg i Nasjonalmuseet. Dahl malte også ensomme trær der Bjerk i storm (Kunstmuseene i Bergen) er det mest berømte.