Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Månedens bilde: «Sosialdemokratisk ikon»

I forbindelse med stortingsvalget har vi valgt Tom Gundersens (f. 1951) kjempestore tresnitt «Sosialdemokratisk ikon» som månedens bilde i september. Tresnittet ble utført i 1992, fem år etter Einar Gerhardsens død.

Gundersen velger portrettobjektene på bakgrunn av hva som interesserer ham. I dette tilfellet er det en tydelig forbindelse til kunstnerens oppvekst og arbeiderbakgrunn fra Grenlandsdistriktet. Portrettet av Einar Gerhardsen, Norges statsminister i til sammen 17 år, antyder med sin ikoniske framstilling politikerens posisjon og sosialdemokratiske verdier. Det stiliserte portrettet nærmer seg karikaturens treffsikre beskrivelse med en undertone av så vel respekt som humor. Størrelsen bidrar til det monumentale preget.

Referanser
Gundersens tresnitt rommer gjerne kunsthistoriske, litterære eller politiske referanser. Ofte spores krysskoblinger av moderne og gamle assosiasjonselementer i dialog slik at nye betydninger trer fram. I bildets ytre ramme ser vi et mønster preget av høytrykk direkte fra maskindeler fra papirindustrien, samtidig som han har hentet inspirasjon fra Kykladenes antikke gudinnefigurer i selve portrettet.

Fornyelse av norsk portrettkunst
Tom Gundersen har arbeidet med portretter av ulike kulturpersonligheter i en årrekke, og han har bidratt til en viktig fornyelse av norsk portrettkunst. Han eksperimenterer med og utnytter tresnitt- og metalltrykkteknikkens uttrykksmessige muligheter. Gjennom billedmessige former og assosiasjonselementer antyder han den portrettertes ståsted i samfunnet eller vedkommendes posisjon i det kulturelle feltet. Han er opptatt av at modellens karakter skal framstå som en tolkning ikke bare av ansiktets fysiognomi, men av hele skikkelsen.