Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Montering av «Fiskebein», et tresnitt på 3,5 x 2 meter

Tore Hansens «Fiskebein» vises i utstillingen «Løype! På sporet av en identitet». Tresnittet måler 1945 x 3465 mm, noe som sprenger alle alminnelige standardmål for verk på papir. I tillegg er det trykt på delvis gjennomsiktig japanpapir. Monteringen av trykket bød derfor på store utfordringer.

Glass og ramme

Det finnes ikke i vanlig handel kartong for støtte, rammelister eller plexiglass i slike dimensjoner. Vi måtte altså forsøke å få til en innramming ved hjelp av spesialbestillinger og kreativitet i monteringsarbeidet. Rammelister ble produsert i Sverige og plexiglass støpt i Tyskland. Det tok 6 uker å levere plexiglasset, som veier 80 kg og koster 22.000,- pluss moms.

Konstruksjon av støtte for verket

Først måtte man konstruere en plate som trykket kunne festes til. Platen ble satt sammen av fire biter syrefri Honeycomb panel. Vi laget en fals i platene, føyde dem sammen overlappende og forsterket skjøtene med japanpapir. For å få laget en fals, måtte vi fjerne til sammen 6 meter av innmaten i Honeycomb-platen. Vi klistret syrefritt papir på begge sider av platen for at skjøtene ikke skulle synes gjennom kunstverket. På baksiden av platen ble det limt på fem biter av finer, både for å stive av platen og for å feste trykket i rammen.

Montering og innramming

Kunstverket er trykket på to ark japanpapir og var oppbevart på rull. Det ble montert til støtteplaten med hengsler av japanpapir langs alle kanter og langs skjøten i midten. For å nå midtlinjen på kunstverket, ble det bygget en bro av tre som vi kunne sitte på over kunstverket og dermed nå fram overalt. I rammen ble det frest ut et spor som var like dypt som finerbitene. Bakplaten ble så satt inn i rammen og skrudd fast. Kantene ble dekket med tape, og det ble deretter satt en plate kanalplast på baksiden.