Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Nye ervervelser til Nasjonalmuseets samling av samtidskunst

Nasjonalmuseet har kjøpt inn et maleri av den svenske kunstneren Andreas Eriksson.

Stubbe er et utmerket eksempel på moderne landskapsmaleri og vil representere et godt tilskudd til vår eksisterende samling av nordisk landskapsmaleri. Hans mørke landskap i stort format fremkaller en følelse av naturens storhet, selv om motivet kun behandler detaljer i naturens store bilde.

Den begrensede fargepaletten og den ekspressive utførelsen taler for styrken av malemediet i en tid der digital bildebehandling er fremtredende. Eriksson arbeider også med skulptur og lager eksakte støpninger av naturen, for eksempel muldvarphauger, som gjerne følger hans malerier.

Denne tredje dimensjonen bidrar til en følelse for det naturlige miljø der han bor og hvor inspirasjonen til hans motiver gjerne oppstår. Erikssons arbeider har vært utstilt i Bergen og i Oslo, men det er første gang Eriksson er kjøpt inn til en stor kunstsamling i Norge.

Andreas Eriksson (www.medelplana.com) er en fremtredende kunstner i nordisk kunst og har hatt en rekke utstillinger i Nord-Europa og USA. Representasjonen i den nordiske paviljongen på Veneziabiennalen i 2011 etablerte ham som en markant samtidsmaler i Sverige.