Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Prisdryss for kunsthåndverk og design

Torsdag 13. juni kl 12.00 i Kunstindustrimuseet. Det er ikke hverdagskost at kunsthåndverkere og designere mottar prispenger, og i alle fall ikke i den størrelsesorden som utdeles i forbindelse med «Scheiblers Talentpris».

De heldige vinnerne av årets talentpriser som hver er på 150.000 kroner, er Kari Mølstad som i dag arbeider i egen glasshytte "Hett Glass" på Lillehammer, og Morten Skjærpe Knarrum som designer og fornyer møbelindustrien fra sitt designverksted i Bergen.

Prisvinnerne vil være til stede og tilgjengelig for intervjuer fra kl. 11.00 i Kunstindustrimuseet i forbindelse med prismottagelsen. Prisvinnernes arbeider vil også bli stilt ut i forbindelse med utdelingen.

Kunsthåndverk

Kari Mølstad f. 1977 er glasskunstner utdannet ved Orrefors Glasskola i Sverige og Glass- og Keramikkskolen på Bornholm. Nå arbeider hun i egen glasshytte Hett Glass på Lillehammer og lager så vel gode bruksting som mer skulpturale former. Hun tar ofte utgangspunkt i organiske former. Med inspirasjon fra isformasjoner har hun jobbet frem et uttrykk ved å sage i glassoverflaten. Med denne teknikken forandrer et blåst objekt totalt utseende.

Mølstad arbeider ofte med kontraster mellom form og overflate, og tar utgangspunkt i motsetninger som orden og kaos, organisk mot stramt, matthet mot gjennomsiktighet og myke former mot skarpe kanter. Målet er å gi en ny opplevelse av materialet; enten ved en ny vri, en overraskelse, eller en ny dimensjon. www.hett.no

Design

Morten Skjærpe Knarrum f.1982, er utdannet møbeldesigner fra KHIB og grafisk designer fra MI i Stavanger, og i 2011 presenterte han sitt masterprosjekt ”Bak murane i Vik”, som var en samarbeidsprosjekt med Kriminalomsorgen på Vestlandet. Prosjektet tok utgangspunkt i hvordan design kan implementeres i fremtidens fengselsstraff.

Knarrums stol Låst ble produsert av innsatte ved Vik fengsel i Sogn og Fjordane, og målet er at verkstedsproduksjon og design skal bil en del av norsk fengselsvesen. Gjennom læring og mestring skal de innsatte som en del av deres rehabilitering kunne opparbeide selvrespekt og stolthet. Stolen i heltre er konstruert ved hjelp av tradisjonelle sammenføyningsmetoder, men er likevel godt plassert i et samtidig og elegant formspråk.

Dette er et prosjekt som er gjennomført med stor overbevising og god teknisk kunnskap. Stolen er både sympatisk og sofistikert som design. De synlige håndverksdetaljene er meningsbærende både for de som bygger og de som bruker stolen. Denne fengselsproduksjonen vil utfordre den norske møbelindustrien, som har problemer med å ta vare på og fornye håndverkskunnskapen.

I 2012 opprettet Knarrum designfirmaet Morten&Jonas, som produserer design for møbler, lamper og interiørdetaljer. www.morten-jonas.no

Stiftelsen Scheibler

Stiftelsen Scheiblers formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak. Midlene som deles ut er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritiuskonsernet som ble bygget opp av familien Scheibler.

For ytterligere informasjon, kontakt Steinar Robarth, stiftelsen Scheiblers legat, mob. 908 62 447, steinar.robarth@scheibler.no