Utstillinger og aktiviteter

Ida Ekblad

Museet for samtidskunst 25. april15. september 2013

Nasjonalmuseet presenterer Ida Ekblads første separatutstilling i et museum. Utstillingen er en del av Museet for samtidskunsts serie med presentasjoner av yngre norske samtids­kunstnere, som siden starten i 2009 har inkludert Matias Faldbakken, Camilla Løw, Snorre Ytterstad og Marte Aas.

Ida Ekblads kunst forener løssluppen fantasi med en inngående kjennskap til kunsthistorien. Maleriene hennes er modige demonstrasjoner av relevansen og mulighetene i den ekspressive kunstneriske gesten.

Ekblad arbeider parallelt og uhierarkisk med forskjellige medier som maleri, skulptur, installasjon, performance og diktning. Hun lar seg inspirere av forskjelllige retninger fra kunsthistorien, som CoBrA, situasjonisme og abstrakt ekspresjonisme. Hun spiller også på uttrykksformer fra populærkulturen og ulike subkulturer, deriblant ikke-visuelle kulturfelt som litteratur og musikk.

I forbindelse med denne utstillingen har Ekblad brukt museet som sitt atelier og skapt mer enn 30 verk på stedet. Med disse nye verkene har hun improvisert frem en performativ arkitektur basert på industriavfall, tilfeldige gjenstander og handlevogner. Vognenes gummihjul ble brukt til å trykke utdrag av dikt på lerreter, som senere er hengt opp på veggene som en serie malerier i stort format.

Prosessorientert kunst

Ekblad arbeider prosessorientert, og tilnærmingen beskrives gjerne som spontan og uredd. Hun lager installasjoner, skulpturer og arbeider som ligger nær collage og assemblage-teknikkene av skrap og ting hun finner langs veien og på byggeplasser i nærheten til stedene hun arbeider.  Det som tilsynelatende har mistet sin verdi og havnet på en skraphaug får ny betydning ved bruk i et kunstverk med andre egenskaper og konnotasjoner.

Ida Ekblad (f. 1980) bor og jobber i hjembyen Oslo. Hun har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo (2007) og The Mountain School of Arts i Los Angeles, USA (2008). Selv om Ekblad fremdeles er i begynnelsen av sin karriere, har hun rukket å bli en anerkjent kunstner med deltagelse i flere museumsutstillinger internasjonalt.

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Kunstmuseum Luzern og De Vleeshal, Middelburg. Den følges av en 160-siders katalog publisert av Distanz Verlag, Berlin, med dikt av Ida Ekblad og tekster av Fanni Fetzer, Andrea Kroksnes, Quinn Latimer og Barry Schwabsky. Katalogen lanseres på et eget arrangement onsdag 12. juni.

Utstillingskurator: Andrea Kroksnes
Ida Ekblad i Museet for samtidskunst:


Fasade-MFS_test.jpg

Museet for samtidskunst

Bankplassen 4, Oslo