Utstillinger og aktiviteter

Inside Outside Architecture

Museet for samtidskunst 18. oktober 201326. januar 2014

Hvordan forholder samtidskunsten seg til arkitektur og hvilken rolle spiller kunsten i arkitekturen? Dette er spørsmål som reises på Bankplassen i høst. Utstillingen «Inside Outside Architecture» i Museet for samtidskunst viser et knippe sentrale samtidskunstnere som arbeider med arkitektur – og den kjente amerikanske arkitekten Louis Kahn. Kahn er tema også på andre siden av plassen hvor Nasjonalmuseet – Arkitektur presenterer utstillingen «Louis Kahn. The Power of Architecture».

Mange av dagens kunstnere arbeider i grenselandet mellom visuell kunst og arkitektur. Med utstillingen «Inside Outside Architecture» ønsker vi å undersøke dette landskapet nærmere. Kunstnerne som deltar arbeider alle på ulikt vis spesifikt med arkitektur. Vi får oppleve alt fra store installasjoner, via fotografier som analyserer arkitektoniske strukturer, til skulpturer som kartlegger rom eller utforsker interiørets intimitet. Noen kunstnere bruker arkitekturen som kilde eller råmateriale, mens andre undersøker byggverks ulike sosiale og politiske funksjoner.

Kunstnerne

I hjertet av museet, i den gamle banksalen, finner vi en installasjon av Øystein Aasan som balanserer mellom skulptur og arkitektur. Allerede her begynner problematisering omkring hvor grensen går mellom arkitektur, installasjon og skulptur – og om disse grensene er like relevante i dag?

Thomas Florschuetz og Ola Kolehmainen bruker bygninger som motiv i sin fotokunst. Florschuetz' verk knytter an til Louis Kahn gjennom hans fremstilling av Kahns Salk Institute. Hans abstraherte og sirlig komponerte fotografier gir en rytmisk fremstilling av byggverket. Kolehmainen har valgt bygninger av arkitektene Alvar Aalto og Ricardo Bofill hvor han gjennom kameralinsen forvandler arkitektoniske konstruksjoner til gåtefulle refleksjoner.

Også i malerkunsten spiller arkitekturen en sentral rolle. Ved å sitere to av de store funksjonalistene Mies van der Rohe og Arne Korsmo i sine malerier, viser Vibeke Slyngstad bokstavelig talt hvordan arkitektur gjenspeiles i kunsten. Ingrid Lønningdals intrikate collager basert på analyse og projisering av arkitektoniske trekk er plassert på store veggmalerier, og blir dermed en kombinasjon av det innvendige og det utvendige.

Hva så med arkitekturens rolle innen politikk og ulike samfunnstrukturer? Ved å bruke FNs meditasjonsrom som utgangspunkt for sin installasjon, utforsker Marte Johnslien de kontemplative kvalitetene ved et ladet interiør. Mens Olaf Holzapfels skulpturer kan tolkes som en analytisk og poetisk utforskning av boligkonsepter. I lysbildefremvisningen Missing Colours utforsker den kroatiske kunstneren David Maljković modernistiske konsepters historie og fremtid med eksempler på boligblokker fra kommunisttiden i Novi Zagreb, der han vektlegger den feilslåtte utopien.

Utstillingskurator: Sabrina van der Ley
 

For spørsmål vedrørende formidling, ta kontakt med Camilla Frøland Sramek eller Line Engen.

 

 

Fasade-MFS_test.jpg

Museet for samtidskunst

Bankplassen 4, Oslo