Til høsten åpner utstillingen om arkitekten Erling Viksjø og hans kunstnersamarbeid. Y-blokka i Regjeringskvartalet, ca.1970. Arkitekt: Erling Viksjø. Foto: Teigens fotoatelier

Dette skjer hos Nasjonalmuseet i 2020!

Visning av nyervervelser, kroppslig tilnærming til arkitektur og utstilling med Erling Viksjø er noe av det du kan oppleve i 2020.

Smakebiter fra samlingen i alle sjangre

Siden åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021 på grunn av forsinkelser i Statsbyggs byggprosjekt, justeres programmet for 2020.

Et nytt grep er å til våren og sommeren invitere publikum inn i Nasjonalmuseet – Arkitektur for å oppleve smakebiter fra Nasjonalmuseets samling. Blant annet vil det presenteres en rekke nyervervelser innen kunst, design og arkitektur fra de siste to årene.

Allerede nå kan du se miniutstillingen Ola Mørk Sandvik – en norsk Bauhaus-elev som viser nyervervelsen av Sandviks fotoalbum, dokumenter og brev fra hans tid ved Bauhaus-skolen.

Den norske arkitekten Ola Mørk Sandvik (1911–1993) studerte ved Bauhaus-skolen i Dessau og deretter ett år ved Bauhaus Berlin. Bilde fra Sandviks fotoalbum.

Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne

25. september åpner utstillingen Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne. Dette er en utstilling om arkitekten Erling Viksjøs samarbeid med mange kunstnere, som Hannah Ryggen, Inger Sitter, Odd Tandberg, Pablo Picasso og Carl Nesjar. Regjeringskvartalet og den mye diskuterte Y-blokka vil stå sentralt. Viksjøs mindre kjente praksis som billedkunstner kommer også frem i lyset.

Veneziabiennalen

Nasjonalmuseet har ansvaret for utstillingen i Den nordiske paviljongen på arkitekturbiennalen i Venezia i år. Tema for biennalen handler om hvordan arkitekter kan skape nye fellesskap. Nasjonalmuseet samarbeider med det norske arkitektkontoret Helen & Hard om utstillingen. Det fulle konseptet presenteres i starten av 2020. Utstillingen i Venezia åpner 23. mai.

Den nordiske paviljongen i Venezia. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Kjenn arkitekturens krefter på kroppen

Allerede nå i desember og frem til 23. februar kan grupper booke seg inn på workshopen Inn i arkitekturen. Her får dere en fysisk aktiv opplevelse av hvordan arkitekturens krefter fungerer.

Utforskning av en armert betongbjelke. Foto: Roberto Di Trani

Fra workshopen Inn i arkitekturen. Foto: Roberto Di Trani.

Wilhelm von Hanno

Wilhelm von Hanno er en av 1800-tallets viktigste og mest produktive arkitekter. Gjennom en serie små og store ervervelser de siste årene har Nasjonalmuseet bygget opp en stor von Hanno-samling med både arkitektoniske tegninger og fascinerende reportasjelignende skissebøker.

28. februar åpner en liten utstilling som markerer denne satsningen. Her vil du få se flere av de fantastiske skissebøkene, samt tegninger fra hovedverk som Trefoldighetskirken (1850–58), Grønland kirke, skole og brannstasjon (1864–69) og Norges Geografiske oppmåling (1876-79).

Wilhelm von Hanno, Trefoldighetskirken, ant. 1850. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Mot et nytt museum

Foredragsrekken Mot et nytt museum fortsetter. Foreløpig er disse foredragene planlagt:

30. januar: Lyshallen og det nye Nasjonalmuseet
13. februar: En ekte van Gogh: Selvportrett (1889)
5. mars: #METOO i kunsten
2. april: Claude Monets vinterreise
23. april: Baldisholteppet – beundring, bevaring og bruk
27. august: Fortvilelser i leire
17. september: Solliløkken: Fra hjem til musealt objekt
19. november: Er det alltid galt å stjele? Filosofisk samtale i kunstformidling

Boligideer

Den faste utstillingen Boligideer viser norske arkitekters utforsking av nye boformer og byplanideer i boligprosjekter.

Skjettenbyen

Gjennom modeller, tegninger og fotografier fra samlingen gir utstillingen Boligideer innsikt i moderne norsk bolighistorie. Skjettenprosjektering IS, «Skjettenbyen», 1965. Foto: Ukjent

Utstillinger på turné

I tillegg turnerer Nasjonalmuseet i hele 2020 med utstillingene «Visuelle nabolag»«Gerhard Munthe – Eventyrlige interiører» og «Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen», en utstilling som viser 26 originalskulpturer av Vigeland.

Mer informasjon om utstillinger og visning av nyervervelser kommer snart!