Samlingens høydepunkter pakkes snart ned. Tidemand og Gudes nasjonalromantiske «Brudeferd i Hardanger» (1848). Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Nasjonalgalleriet stenger og kunsten flytter

13. januar 2019 er siste sjanse til å oppleve «Skrik» og resten av den enestående kunstsamlingen i Nasjonalgalleriet.

Neste gang du får se kunsten igjen blir i det nye Nasjonalmuseet i 2020.

For at flest mulig skal rekke innom før stenging har vi utvidede åpningstider til kl. 21 de siste ti dagene.

Utstillingen som avslutter Nasjonalgalleriets lange historie for denne gang er «Harald Sohlberg. Uendelige landskap». Mer enn 80 000 har sett denne publikumssuksessen i Nasjonalgalleriets første etasje.

Utstillingen «Harald Sohlberg. Uendelige landskap», med nyromantikkens kanskje viktigste verk, Harald Sohlbergs «Vinternatt i Rondane» (1914). Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Fra utstillingen «Harald Sohlberg. Uendelige landskap», med nyromantikkens kanskje viktigste verk, Harald Sohlbergs «Vinternatt i Rondane» (1914). Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Høydepunkter fra samlingen

Nasjonalgalleriets andre etasje rommer den største offentlige samlingen av maleri, tegninger og skulpturer i Norge. Nasjonalgalleriet har verdens viktigste samling av Edvard Munchs berømte malerier, blant dem det ikoniske «Skrik» (1893).

Rommet turistene kommer ens ærend til Oslo for å se: Munchsalen med høydepunkter som «Madonna», «Skrik» og «Livets dans». Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Formidling av norsk kunsthistorie

Gjennom sin lange historie har museet spilt en sentral rolle i formidlingen av norsk kunsthistorie. Viktige verk av sentrale norske kunstnere som Harriet Backer, J.C. Dahl, Kristian Krogh, Kitty Kielland og Edvard Munch er representert i samlingen.

Den gangen alt hang tett i tett. Den gamle «åttiårssalen» i Nasjonalgalleriet, med blant andre Christian Kroghs malerier.

Den gangen alt hang tett i tett. Åttiårssalen i Nasjonalgalleriet, med blant andre Christian Kroghs malerier.

Utenlandske høydepunkter

Skulpturer fra antikken og flere viktige arbeid fra renessansen og barokken er representert i samlingen.

Nasjonalgalleriets faste utstilling, «Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950». Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Fra skulpturmuseum til Nasjonalgalleri

I 1836 ble det vedtatt å opprette et nasjonalt museum for billedkunst. Først i 1881 flyttet museet inn i det som i dag er midtpartiet i Nasjonalgalleriets bygg. I 1882 åpnet Nasjonalgalleriet i andre etasje, og fusjonerte først i 1903 med skulpturmuseet som holdt til i første etasje. Bygget ble utvidet i perioden 1904-1924, men allerede i 1937 innså museets ledelse at bygningen enda var for liten, men en ny utvidelse ble aldri noe av.

Bilde fra 1885. På den tiden var det skulpturmuseum i første etasje, mens Nasjonalgalleriet presenterte billedkunst i andre etasje. Foto: Olaf Martin Peder Væring / Oslo Museum.

Nasjonalmuseet opprettes

Det var ikke bare Nasjonalgalleriet som trengte større lokaler. Det samme gjaldt for Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet og Museet for samtidskunst. Staten tok derfor initiativ til å slå sammen de fire museene, og opprettet i 2003 Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020

I 2020 åpner Nordens største kunstmuseum hvor både eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst møtes i nye sammenhenger.

Det nye Nasjonalmuseet. Illustrasjon: MIR Kommunikasjon AS (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk

I 2020 åpner det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomta ved Aker brygge. Illustrasjon: MIR AS, Kleihues + Schuwerk, Statsbygg

Sentrale verk på reise

Før det nye Nasjonalmuseet åpner skal 45 av samlingens høydepunkter sendes rundt til kunstinstitusjoner i Norge. Nasjonalmuseet har også fire vandreutstillinger som turnerer landet rundt i 2019 og 2020. I Nasjonalmuseet – Arkitektur og Villa Stenersen blir det utstillinger i 2019.

Rundt 40.000 verk er også tilgjengelige i Nasjonalmuseets digitale samlingssøk.

Nasjonalgalleriets fremtid

Nasjonalgalleriet skal fortsette å være et åpent og levende hus for publikum, med kunsten i sentrum. Dagens kunstscene vil bli en sentral del av byggets fremtid, samtidig som Nasjonalmuseet fortsatt skal ha utstillinger i bygget.

Aktuelt 79 60 ./9Swp1U5-.ips no/nasjonalmuseet/aktuelt/ MenyplasseringIngen Skjul fra menytrue Folder image 222 133 NasjMusRadhusetMedB_2.jpeg 480105 0 0 Aktuelt/misc_-_ikke_bruk/NasjMusRadhusetMedB_2.jpeg image/jpeg image 2013 3 7 5 11 47 57 0 1362653277000 2014 11 27 5 23 59 56 290 1417129196290 2013 1 7 2 15 41 44 340 1357569704340 Folder descriptionLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam semper venenatis augue id bibendum. Vestibulum facilisis lacus vel turpis fringilla ultricies. Nunc sollicitudin scelerisque dolor, quis mattis felis sagittis et. 2