Det nye Nasjonalmuseet

Det nye Nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum og et sted for helt nye møter med kunsten.

Aldri før har det vært bygget et kunstmuseum som dette i Norge. Det nye Nasjonalmuseet blir det største kulturbygget i Norden. Museet bygges på den gamle Vestbanetomta i Oslo og åpner for publikum i 2020.

Kunst, design og arkitektur i nye sammenhenger

Hele 6 000 kunstverk skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen. Utstillingen blir kjernen i museet. Her vil eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst møtes i nye sammenhenger.

På taket bygges en stor og lysende utstillingshall. Hallen blir lengre enn Slottet og vil vise skiftende utstillinger av en mye større skala og med internasjonale stornavn, som ikke har vært mulig tidligere.

Et nytt rom i byen

Det nye museet skal være et godt og inspirerende sted å være. Her blir det åpen takterrasse med spektakulær utsikt over Rådhusplassen, Aker brygge og fjorden.

Med sitteplasser blant naturstein, trær og planter blir plassen foran hovedinngangen et lunt sted. Her kan du se for deg fristende arrangementer utover sene sommerkvelder.

Det nye Nasjonalmuseet vil ha flere muligheter for møter med venner, familie og kjente for en kaffe eller matbit. Museet får også et stort og åpent museumsbibliotek, fyldig museumsbutikk med design- og kunstinspirert utvalg og ulike steder hvor man kan utfolde seg kreativt.

Ny framtid for kunsten

Det nye bygget skal markere Nasjonalmuseet som en kunst- og kulturformidler av internasjonalt format. Nå er byggingen godt i gang og man begynner virkelig å kunne ane konturene av det som kommer.

I tråd med Nasjonalmuseets visjon om å skape nye generasjoner av kunstentusiaster, skal det nye museet bidra til et løft for hele det visuelle kunstfeltet i Norge.

På Vestbanen får vi både et stort og flott visningssted for kunst og et viktig møtested for publikum i alle aldre. Jeg ser med forventning frem imot åpningen i 2020.

– Kulturminister Trine Skei Grande

Lær mer om det nye Nasjonalmuseet i Mellomstasjonen - informasjonssenteret ved siden av byggetomta.


Om prosjektet

Bruker: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 
Byggherre: Statsbygg
Arkitekt: Kleihues + Schuwerk
Tekniske rådgivere: Rambøll 
Oppdragsgiver: Kulturdepartementet 
Samlet areal: 54 600 m² 
Utstillingsareal: 13 000 m²
Planlagt ferdigstilt: 2020

Se webkamera fra byggeplassen

Les mer om byggeprosjektet på Statsbygg.no

Løpende foredragstilbud til vårt landsdekkende nettverk - Hvorfor bruker Norge mer enn 5 milliarder kroner på ett museum?, med arkitekturhistoriker Ulf Grønvold.


Filmen er laget av Asplan Viak AS (Christian og Jostein) i samarbeid med Statsbygg og arkitektene Kleihues + Schuwerk.