Illustrasjon av Lyshallen
Illustrasjon av Lyshallen. © MIR (illustr.) / Statsbygg

Slik blir Lyshallen

Hallen på taket av det nye Nasjonalmuseet blir et spektakulært utstillingslokale som gir museet helt nye muligheter.

Når det nye Nasjonalmuseet står klart i 2021, vil alle legge merke til den store utstillingshallen på taket av museet. 9 000 energieffektive, justerbare LED-lys inne i veggen vil gi et dempet lys og plassere museet tydelig i bybildet. Lyshallen er byggets signatur, og blir med sine 2 400 kvadratmeter et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.

Nye muligheter for kunsten

Lyshallen skal brukes til museets skiftende utstillinger. Med syv meter under taket og en lengde på hele 130 meter vil det store rommet gi plass til produksjoner og internasjonale størrelser som tidligere ikke har kunnet vises i Norge.

Illustrasjon av Lyshallen

Avhengig av behov kan Lyshallen brukes som ett stort utstillingslokale, eller to eller tre mindre, og om nødvendig kan den blendes helt av. Her kan det bygges i høyden; det kan tas inn spesialdesignede installasjoner som fyller hele hallen eller deler av den; gater og hus kan rekonstrueres.

Den aller første utstillingen i Lyshallen blir en kjærlighetserklæring til den norske samtidskunsten. I denne åpningsutstillingen vil hallen fylles av ny norsk samtidskunst, valgt ut gjennom et omfattende kartleggingsarbeid over hele landet. Et av kriteriene er at kunstneren ikke allerede er kjøpt inn til museets samlinger.

Fasade i marmorglass

Lyshallen

Ytterveggene til Lyshallen er laget i marmorglass, et tynt lag marmor mellom to lag glass. Opprinnelig ble hallen tegnet med en fasade i mineralglasset alabast, men da dette viste seg å være uegnet for denne typen konstruksjoner, ble det nye materialet bestemt i samarbeid med byggets arkitekt. Hallen har derfor tidligere vært omtalt som Alabasthallen. Marmorglasset er valgt spesielt med tanke på å beholde fasadens særpreg, og vil ha den samme gjennomskinnelige effekten.

Det nye Nasjonalmuseet 157 60 ./b7ySFRfQ3T.ips no/nasjonalmuseet/det_nye_nasjonalmuseet/ MenyplasseringHovedmeny 2

Arrangementer