Spørsmål og svar om det nye Nasjonalmuseet

Vi har samlet de mest stilte spørsmålene knyttet til museumsnorges største flyttesjau!

Skjer det noe i Nasjonalmuseets andre visningssteder?

Ja! 7. februar klokken 18.00 åpnet UTESTEMME i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Utstillingen er et samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og vises fram til 1. september. Det vil også være mange spennende arrangementer i forbindelse med utstillingen, som for eksempel hageworkshop og guidet vandring langs Akerselvas ukjente verden. Villa Stenersen har sesongstengt, men åpner igjen i mai.

Verk fra utstillingen «Harald Sohlberg. Uendelige landskap» som nylig ble vist i Nasjonalgalleriet, skal videre til Dulwich Picture Gallery i London, Museum Wiesbaden i Tyskland og Trondheim kunstmuseum. Nasjonalmuseet tilbyr kunstopplevelser for hele Norge gjennom turnévirksomhet i samarbeid med Den kulturelle skolesekken og aktører og visningssteder i vårt nasjonale gallerinettverk. For tiden er fire utstillinger på vandring. I tillegg vil kunst fra samlingen kunne oppleves flere steder i landet gjennom utlån til blant annet Henie-Onstad, Munchmuseet, Dronning Sonja KunstStall, Galleri F-15, Sørlandets Kunstmuseum og KODE i Bergen.

Hvorfor tar det så lang tid å pakke og flytte kunsten?

Nasjonalmuseets samlinger er komplekse. De inneholder blant annet malerier, skulpturer, tegninger, kunsthåndverk, designobjekter, glass, lær, tekstiler, arkitekturmodeller og installasjoner.

6 286 malerier, 1 200 kjoler, 1 000 skulpturer, 1 413 vaser, 1 300 krus og 81 lysekroner er blant verkene som alle skal få en helsesjekk av museets 35 konservatorer. Omfanget av konserveringsarbeidet avhenger blant annet av materiale, tilstand, eventuelt skadeomfang og størrelse. Noen verk trenger kanskje bare å tørkes støv av før de stilles ut, mens andre krever mer omfattende rengjøring eller behandling som stabilisering, konsolidering, liming, utfylling og retusjering før de er klare for å presenteres i det nye museet.

Eksempler på pågående arbeid er et gyldenlærtapet på 27 kvadratmeter med 136 ulike biter. I mer enn to år har man jobbet med å demontere, reparere og rengjøre tapetet før det til slutt skal spennes opp i det nye museet. Museet har en stor draktsamling, blant annet kjoler fra 1700-tallet i skjøre materialer. Disse kjolene må brettes i syrefritt papir, noe som er et tidkrevende arbeid. En pyjamas fra 1600-tallet bestående av gull- og metalltråder med hull må sys ved bruk av kirurgiske nåler og lupe. Videre skal malerier og skulpturer som er flere meter høye og veier flere tonn demonteres, repareres, rengjøres og settes sammen igjen.

Les mer om samlingsforvaltning i Nasjonalmuseet

Se noen av kunstverkene som allerede har vært til behandling

Hvordan flytter man 100 000 kunstverk?

Magasinteknikerne som jobber i Nasjonalmuseet er spesialister i pakking og transport av kunst. Museet har en egen seksjon som håndterer transport av kunst i Nasjonalmuseet, pakking til ekstern transport, og registraroppgaver for innlån av verk til utstillinger, utlån og innkjøp. Seksjonen forvalter også museets magasiner.

Nasjonalmuseets samlinger oppbevares i ti ulike magasiner. Her holder magasinforvalterne styr på logistikken ved hjelp av blant annet strekkoder og en egenutviklet app. Dette effektiviserer innflyttingen og installeringen i det nye museet. Magasinforvalterne pakker og lager kasser og reiserammer når dette er nødvendig, og de holder oppsyn med temperatur, luftfuktighet og insekter.

Les mer om Nasjonalmuseets spesialister på pakking og transport av kunst

Hva kommer til å skje med Nasjonalgalleriet?

Nasjonalgalleriet skal fortsatt være en del av Nasjonalmuseet og vil være et åpent og levende visningssted for kunst. Rehabiliteringen bidrar til at vi kan åpne opp områder som i dag ikke er tilgjengelige for publikum, som byggets tredje etasje og kjelleren. Dette vil gi større publikumsområder, atelierer og produksjonssaler. Dagens kunstscene kan da bli en sentral del av byggets fremtid, samtidig som Nasjonalmuseet fortsatt skal ha utstillinger i bygget.

Les mer om Nasjonalgalleriets framtid

Hvorfor holdes Nasjonalgalleriet stengt så lenge?

Over 100 000 verk skal flyttes og komme på plass i det nye museet som åpner i 2020. Mer enn 53 000 av disse verkene skal flyttes fra Nasjonalgalleriet. For å sikre en trygg flytteprosess for kunsten, må bygningen holdes midlertidig stengt da det av sikkerhetsmessige og praktiske årsaker ikke er forsvarlig med normal drift i bygget under flytting.

Opplev kunstverkene i Nasjonalmuseets digitale samling

Hvor kan man se Edvard Munchs «Skrik»?

Nasjonalmuseets versjon av Skrik vil ikke være tilgjengelig for publikum før i 2020. Fra 11. mai – 8. september stiller Munchmuseet ut sin versjon av Skrik i utstillingen «Exit»

 

Fikk du ikke svar på det du lurte på?
Send oss en melding på Facebook eller Instagram!

Det nye Nasjonalmuseet 157 60 ./b7ySFRfQ3T.ips no/nasjonalmuseet/det_nye_nasjonalmuseet/ MenyplasseringHovedmeny 2

Arrangementer