Om Nasjonalmuseet

Historikk: Fra Nationalmuseet til Nasjonalmuseet

Norges første offentlige kunstmuseum, Nationalmuseet, ble opprettet av Stortinget i 1837. Det fikk etter hvert navnet Nasjonalgalleriet.

Selve museumsbygningen var et tungt løft for en fattig nasjon. Det gikk nesten femti år før man begynte å reise en bygning for museet, og ytterligere førti år før den var fullført. Allerede ti år senere, i 1937, innså museets ledelse at bygningen var for liten, og det ble lansert et forslag om en utvidelse på Tullinløkka. Arkitektkonkurranser om utvidelse ble avholdt både i 1972 og 1995, men førte ikke frem.

Nordisk satsing

I de andre nordiske hovedstedene ble det satset stort på kunst­museumsfeltet. I løpet av tre år på slutten av 1990-tallet ble en rekke museer bygget og oppgradert. Kiasma-museet åpnet i Helsinki, og nybygg for Moderna Museet og Arkitekturmuseet ble ferdigstilt i Stockholm. I København ble Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst bygget ut, og Arken åpnet i utkanten av byen.

Nasjonalmuseet opprettes

I Norge var det ikke bare Nasjonalgalleriet som trengte større og mer tilfredsstillende lokaler. Det samme gjaldt for Kunstindustri­museet, Arkitekturmuseet og Museet for samtidskunst. Staten tok derfor initiativ til å slå sammen de fire museene, og opprettet i 2003 Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Dermed ble det skapt en nasjonal institusjon med betydelig slagkraft som kunne gis en samlet løsning i et helhetlig museumsanlegg.