Samlinger og forskning

Gratulerer med dagen, Hr. Munch!

Den 12. desember kl. 19.00 lanserer «Kunst og Kultur» sitt spesialnummer 4-2013 om Edvard Munch i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Seks Munch-kjennere fra inn- og utland er invitert til å bidra i dette jubileumsnummeret. Erik Mørstad (Oslo) tar for seg forholdet mellom visuelle og litterære kunstnere i Skandinavia rundt 1890; Lidia Głuchowska (Polen) analyserer relasjonen mellom Munch og den polsk-tyske forfatteren Stanisław Przybyszewski; Munchs utstilling i Leipzig i 1902 er utgangspunktet for Wenche Volle (Oslo), som drøfter betydningen av utstillingsrommet og det helhetlige monteringsgrepet; Jay Clarke (Massachusetts) bidrar med nytt om hvordan Munchs viktige utstilling i Nationalgalerie i Berlin i 1927 ble mottatt; Øivind Storm Bjerke (Oslo) har sett nærmere på de mange utstillingskatalogene som er laget det siste tiåret, og drøfter noen tendenser, problemer og utfordringer, Øystein Ustvedt tar for seg identiteten til kvinnen i maleriet Fru Schwarz fra 1906, ettersom et til nå oversett brev gir ny innsikt i saken.

Program for lanseringen:

Tidsskriftets hovedredaktør, Birgitte Sauge, vil fortelle om Kunst og Kultur og Edvard Munch. Øystein Ustvedt vil berette om undersøkelsene knyttet til maleriet Fru Schwarz (1906) som vises i Nord-norsk kunstmuseums faste utstilling.

Nasjonalmuseets kurator Øystein Ustvedt er gjesteredaktør for nummeret. For mer informasjon: oystein.ustvedt@nasjonalmuseet.no, tlf. + 995 263 23.

Birgitte Sauge er ansvarlig redaktør birgitte.sauge@nasjonalmuseet.no

Eli Cook Hope, Universitetsforlaget eli.cook.hope@universitetsforlaget.no

Kunst og Kultur vil være tilgjengelig på www.idunn.no og i utvalgte Narvesenutsalg samt i museumsbutikkene i Nasjonalmuseet og i Nord-norsk kunstmuseum fra 12. desember.

Kunst og kulturs spesialnummer om Edvard Munch