Samlinger og forskning

Publikasjoner

KjARTan Slettemark. Kunsten å være kunst

Utstillingskatalog
Tekster: Terje Borgersen, Stina Högkvist, Frans Josef Petersson m.fl.
Redaksjon: Stina Högkvist, Birgitte Sauge, Marianne Yvenes
Norsk og engelsk tekst
216 sider
ISBN 978-82-8154-083-5
Pris kr. 249,-

Kjartan Slettemark utnyttet tidlig det moderne mediesamfunnet. Han utforsket tidens nye uttrykksformer som happenings og videokunst, inspirert ikke minst av amerikansk og europeisk avantgarde. Han var tidstypisk anti-rasjonalist og anti-institusjonell. Samtidig levde han for og av museene og kunstinstitusjonene. Han skapte mye hodebry for museumsdirektører og kritikere, men beholdt hele tiden glimtet i øyet.

Den retrospektive utstillingen i Nasjonalmuseet spente fra Slettemarks tidlige skisser i hjembygden Naustdal til de siste verkene i Stockholm. I katalogen blir det, i tillegg til en bred presentasjon av kunstneren og mennesket, også sett på hvordan han ble mottatt i norsk og svensk presse i tiden fra 1965 til 2009.