Kopi av NG.M.00941_2_pressebilde.jpg
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Livets dans, 1899–1900

Livets dans ble et av nøkkelverkene i Edvard Munchs Livsfrise-prosjekt.

Munchs maleri viser flere par, dansende i den lyse sommernatten. Hos paret som utgjør komposisjonens hovedelement er kvinnen iført en sterkt rød kjole som slynger seg rundt hennes dansepartner. Hennes utslåtte hår virvles rundt ham. Paret flankeres av to kvinner; den ene ung og frodig i hvit kjole, den andre hulkinnet og blek i svart. Det er som en historie fortelles, om kvinnens ulike stadier i livet.

Edvard Munch har lagt handlingen i bildet til en strand, et landskap med elementer fra Åsgårdstrand. Mange av Munchs bilder med tilknytning til hans årelange «Livsfrise»-prosjekt har utgangspunkt i Åsgårdstrands buktende strandlinje og karakteristiske landskap.

Inspirerende skuespill

I 1898 hadde Munch fått tilsendt Helge Rodes nye skuespill Dansen gaar. Kanskje var Rodes skuespill en inspirasjon eller forløser for Munchs motiv også. I Rodes skuespill sier kunstneren Aage Vollmer:

Livets dans. Mit Billede skal hedde Livets Dans! Det skal være to, som danser i folderige Klædebon […] Han holder hende tæt ind til sig. Han er dybt alvorlig og lykkelig. […] Han skal holde hende indtil sig, saa fast, at hun halvt er sunket ind i ham. […] Der strømmer Styrke ind i hende fra ham.

Munch beholdt Helge Rodes skuespill i sin boksamling, men det var nok ikke den eneste inspirasjonskilden for ham. Sannsynligvis baserer motivet seg også på egne erfaringer. Livets dans ble et av nøkkelverkene i «Livsfrisen».

Maleriet ble kjøpt av Olaf Schou på Munchs utstilling i Dioramalokalet i Kristiania i 1910, og umiddelbart forært Nasjonalgalleriet.

Utforsk Livets dans i Nasjonalmuseets digitale samling