Kopi av NG.M.02813.jpg
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Melankoli, 1892

Munch og hans malerkunst var heftig diskutert i offentligheten da han høsten 1892 viste fram Melankoli.

Den mørke strandlinjen bukter seg diagonalt innover bildet. På bryggen i bakgrunnen skimtes tre skikkelser. Mannen i forgrunnen vender ryggen mot dem. Hodet og de lutende skuldrene tegner seg skarpt mot den lyse stranden, og formen gjentas i de store rullesteinene. Fargene, i hovedsak melankolske blåtoner, er dempet i den myke sommernatten.

Symbolisme

Her ser vi en klar påvirkning fra symbolismen, med forenkling og stilisering av form og farger. I en tekst som kan knyttes til dette motivet har Edvard Munch blant annet notert:

Jeg gik langs havet – det var måneskin gennem mørke skyer. Stenerne raget opover vandet mystisk som havmennesker. Det var store hvide hoder der grinede og lo. Noen op på stranden andre nede i vandet. Det mørke blå violete hav hævede sig og faldt – sukkene inmellem – stenerne […] men der er liv derborte ved bryggen. Det var en mand og en kvinde – og der kom endnu en mand – med årer over skuldren. Og båten lå der nede – færdig til at drage.

Tematikken i bildet refererer til Munchs venn Jappe Nilssen og hans ulykkelige kjærlighetsliv rundt denne tiden. Landskapet er hentet fra kysten ved Åsgårdstrand.

Sterkt kritisert Munch

Motivet finnes i flere versjoner – både malerier og tresnitt. Det ble også vist i Berlin høsten 1892, da Munchs utstilling i Verein Berlin Künstler ble sterkt kritisert i pressen og stengte etter bare noen dager. Oppmerksomheten rundt utstillingen bidro imidlertid til at Munch og hans bilder ble lagt merke til og heftig diskutert i tidens kunstmiljø.

Nasjonalmuseets maleri ble gitt som testamentarisk gave fra Charlotte og Christian Mustad i 1959 og innlemmet i samlingen i 1970.

Utforsk Melankoli i Nasjonalmuseets digitale samling