Pubertet, 1894–95

Med Pubertet tar Edvard Munch for seg en ung pikes følelsesliv.

En naken ung pike sitter på sengekanten med utslått hår og skjuler skjødet med armene. Hun ser mot oss med vidåpne øyne. Komposisjonen er enkel, med den frontalstilte kroppen vertikalt i kontrast til sengens horisontale linjer. Til venstre for piken ser vi en pute, til høyre en stor, mørk skygge som avtegner seg mot den lysere veggen.

Naturalisme møter det ekspressive

Nasjonalmuseets versjon av dette motivet ble til i Berlin vinteren 1894–95. Pubertet har trekk som knytter an til 1880-årenes naturalisme. De magre armene og de uutviklete brystene kombinert med relativt store hender og føtter er realistisk gjengitt. Samtidig har maleriet elementer som peker fram mot Munchs senere, mer ekspressive stil. På en direkte måte tar det for seg en ung pikes begynnende kjønnsmodning. Den truende skyggen kan forstås som en projeksjon av pikens sjelstilstand. En liknende slagskyggeformasjon finner vi i flere av Edvard Munchs arbeider.

Huset fullt av spøkelser

Man har undret seg over hvordan en mannlig kunstner har kunnet leve seg inn i en ung pikes følelsesliv. Den verbale tolkningen av denne stemningen er gitt av den polske dikteren Stanislav Przybyszewski, som spilte en viktig rolle i det skandinaviske miljøet i Berlin på denne tiden:

Hun ante det, hun forstod det ikke […] Hun kunne ikke tenke, hun følte bare den ville, sitrende gysen gjennomstrømme sitt legeme. Hun støttet begge hendene mellom knærne, bøyde seg forover og trakk føttene til seg, og slik satt hun sammenhuket på sengekanten og lyttet med engstelig smerte til det ukjente, fryktelige. Hva var det? Det kom så ofte, alltid på ny! Hun fryktet det. Hun skalv for det. Hele huset var fullt av spøkelser. (Fra Underveis, Kra: 1895.)

Bildet ble kjøpt i 1909 for midler fra A.C. Houens fond.

Utforsk Pubertet i Nasjonalmuseets digitale samling