Debatt3_PolitiskKorrekt_Nettside_16-9.jpg
Velkommen til debatt med Subjekt i Mellomstasjonen! Foto: Metric

Subjekt på museet: Når kunsten blir politisk korrekt

22. mai 2018
18:00–19:30

ARRANGEMENTET ER AVLYST.
Mellomstasjonen
Brynjulf Bulls plass 2, Oslo

ARRANGEMENTET ER AVLYST GRUNNET AVBUD I PANELET. VI KOMMER TILBAKE MED TEMATIKKEN.

Kunst kan krenke. Men når går det for langt? Hvor mye bør kunstnerisk ytringsfrihet egentlig romme? Bør kunsten ta etiske hensyn? Har det norske kunstfeltet blitt politisk korrekt?

Hver tredje norske kunstner mener at deres kunstneriske ytringsfrihet berøres av hva som anses som politisk korrekt. Det kommer frem i Fritt Ords rapport om kunstnerisk ytringsfrihet fra 2014.

Den transkritiske billedkunstneren og samfunnsdebattanten Tonje Gjevjon ble fjernet fra programmet til utstillingsåpningen av «HEN – Flytende kjønn» på Haugar Vestfold kunstmuseum, etter en klagestorm fra involverte om at innholdet i Gjevjons performance «Vagina Anthem» var støtende. Israelske kunstnere fikk ikke delta i kunstfestivalen Feminine Tripper, som en boikott-aksjon fra initiativtakerne mot en israelsk okkupasjon og propaganda. «Alt. right»-kunstneren Lilith Keogh har blitt hevet ut av galleriene.

Sammen med paneldeltakere bestående av de nevnte kunstnerne, og representanter fra Kulturrådet og Munchmuseet, ser vi nærmere på de tre aktuelle tilfellene, hvor man er uenige om sensur eller boikott har blitt brukt som kunstneriske, kuratoriske eller politisk motiverte grep for å hindre visse uttrykk en plass i «den frie kunsten».

Paneldeltakere: Kristin Danielsen (Kulturrådet), Lars Toft-Eriksen (Munchmuseet), Tonje Gjevjon (kunstner, skribent), Margrete Slettebø (kunstner, talsperson for Feminine Tripper) og Lilith Keogh (kunstner).

Moderator: Danby Choi.

Dørene åpner kl. 17.30. Bar og musikk.

Velkommen til debatt!

Ny debattserie

Kunstkritikk, Fanfare, Subjekt og Nasjonalmuseet inviterer til en ny debattserie i Mellomstasjonen der tidsskriftene kaster et kritisk blikk på kunst- og kulturfeltet. De tre arrangerer i løpet av året to debatter hver, hvor kunst, kultur, institusjoner og gjerne Nasjonalmuseet blir diskutert.

Paneldebatten er nummer to i rekken av Subjekts debattserie «Tabuer» – et forum for å snakke om det man ikke snakker så mye om. I kontekst av kunstnerisk ytringsfrihet og politisk korrekthet, ønsker Subjekt å belyse en politisk dreining i den norske kunstoffentligheten, og ekskludering av visse uttrykk i det norske kunstfeltet.

Arrangementer 46 58 ./9Swp1O2b.ips no/utstillinger_og_aktiviteter/arrangementer/ MenyplasseringHovedmeny Overstyr URL#activities Dette er en aktivitetsrotmappetrue 2

Relatert innhold