Munthe Trollebotten
Gerhard Munthe, «Trollebotten», 1892. Foto: Nasjonalmuseet

Munthe-salong

30. august 2018
16:15

Auditoriet i Nasjonalgalleriet

Inspirert av Munthes akvareller vil folkemusiker og hardingfiolinist Håkon Høgemo ta oss med tilbake til troll-landet, etterfulgt av kuratorsamtale.

«Dette er ny musikk. Ikke sant – ny musikk», skal pianisten Erika Nissen ha sagt første gang hun sto foran Gerhard Munthes eventyrakvareller. Selv kalte kunstneren disse bildene for eventyrstemninger. Han ønsket å finne frem til det dystre, mystiske landet som ligger bakenfor eventyret, dypt nede i middelalder og oldtid, til den tiden «Troldene aldrig var dumme paa godmodig Vis, men lumske Jøtner». Den utpregede flatestilen, rytmiske ornamenteringen og det omhyggelige fargevalget i Munthes eventyrstemninger uttrykker noe musikalsk som kan minne om Edvard Griegs nasjonale tonedikt. Håkon Høgemo vil hjelpe oss å finne stemningen. 

Etterpå inviterer vi til en uformell kuratorsamtale med avdelingsdirektør Widar Halén og gjestekurator Jan Kokkin. Hvordan står Munthes design i nasjonal og internasjonal sammenheng? Hvordan var Munthe en forløper for modernismen? Du vil få et innblikk i arbeidet med utstillingen og anledning til å stille spørsmål. Formidlingskurator Trine Nordkvelle vil lede samtalen.

Salg av forfriskninger i baren. 

Vi anbefaler også POP-UP-utstillingen i studiesalen kl. 14.00–16.00.

Arrangementer 46 58 ./9Swp1O2b.ips no/utstillinger_og_aktiviteter/arrangementer/ MenyplasseringHovedmeny Overstyr URL#activities Dette er en aktivitetsrotmappetrue 2

Relatert innhold