Eventyrrommet

Nasjonalgalleriet har nå midlertidig stengt, men skal fortsatt være et åpent og levende hus for publikum i framtiden, med kunsten i sentrum.

Scenografert eventyrunivers

I Eventyrrommet gis publikum en ny opplevelse av våre tradisjonelle eventyrfortellinger. Scenograf Milja Salovaara har skapt et eventyrunivers med vegger kledd i blå fløyel og gulv dekket med tepper – kun verkene lyser mot betrakterne i det dunkle rommet. Selve inngangsportalen til rommet er en tilnærmet kopi av Theodor Kittelsens egenproduserte ramme til det utstilte selvportrettet. Portalen er utført av treskjærer Boni Wiik ved Senter for bygdekultur.

Vannliljekikkhull

Scenografien gjenspeiler Nøkkens sentrale rolle i rommet. Eventyrskikkelsene finnes både på veggene og andre, kanskje mer overraskende steder. Publikum kan se reproduksjoner av noen av de mest kjente eventyrfigurene ved å titte ned i vannliljekikkhull i gulvet. Originaltegningene er så skjøre og lysømfintlige at de svært sjelden stilles ut.

Kittelsen og Werenskiold, nøkken og troll

Utstillingen viser verk av Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold, Hanna Pauli, August Cappelen og Rolf Nesch. Vi møter nøkken og troll, Soria Moria slott, prinsesser, Askeladden, Den syvende far i huset, Smørbukk, Kvitebjørn kong Valemon og mange flere.

Rikholdig samling av eventyrtegninger

I museets rikholdige tegningsamling finnes en rekke originaltegninger til Asbjørnsen og Moes illustrerte utgaver av folkeeventyrene. Disse eventyrtegningene utgjør en viktig del av den norske kulturarven som museet forvalter og ønsker å videreformidle til nye generasjoner. Publikum inviteres til å se originaltegningene på nært hold i studiesalen.

Eventyr som nasjonal bevisstgjøring

Peter Christen Asbjørnsen (1812–85) og Jørgen Moe (1813–82) spilte en betydningsfull rolle i innsamlingen av eventyrtekstene. I årenes løp er det kommet en rekke nye utgivelser av folkeeventyrene, og flere generasjoner kunstnere har bidratt med å visualisere eventyrtekstene. Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens tegninger, de såkalte klassiske eventyrillustrasjonene, har fått en spesiell posisjon innen eventyrtradisjonen, men også i norsk illustrasjonskunsts historie. Å gi form til eventyrverdenens figurer i de tidlige bokutgivelsene var også et viktig ledd i den nasjonale bevisstgjøringen.

Utstillinger 45 58 ./9Swp1O1a.ips no/utstillinger_og_aktiviteter/utstillinger/ MenyplasseringHovedmeny Overstyr URL#exhibitions 2

Arrangementer