Harald Sohlberg. Uendelige landskap

28. september 2018–13. januar 2019

Nasjonalgalleriet

De fleste kjenner til Vinternatt i Rondane, men Harald Sohlbergs (1869–1935) produksjon er langt mer enn det ikoniske vinternattmotivet. Denne vinteren viser Nasjonalmuseet rundt 60 av kunstnernes mest kjente malerier, i tillegg til en rekke tegninger, skisser og grafiske verk.

Utstillingen i Nasjonalgalleriet er en unik sjanse til å oppleve den største presentasjonen av Harald Sohlberg på mange år. «Harald Sohlberg. Uendelige landskap» blir den foreløpige siste utstillingen i Nasjonalgalleriet. 

Fra 4. januar til og med 13. januar har Nasjonalgalleriet utvidede åpningstider. 

Foruten Vinternatt i Rondane, Sommernatt og En blomstereng nordpå, samt motiver fra Oslofjorden, får publikum se en rekke verk fra andre steder som sjelden eller aldri har blitt stilt ut tidligere.

Menneskets indre vesen

Utstillingen viser bredden og tvetydigheten i Sohlbergs kunst. Bildene er mystiske og tankevekkende. Stille sommernattsmotiver beskriver naturens skjønnhet, men kan samtidig vekke uro.

Fargesterke malerier appellerer til intuisjon og følelser. De tar for seg de skjulte sammenhengene mellom den ytre sansbare verden og menneskets indre vesen.

I mange av landskapsmaleriene er fraværet av mennesker påfallende, fordi de samtidig inneholder spor etter menneskelig aktivitet, som hus, veier og telegrafstolper.

Unik og evig aktuell

Spennet mellom det tradisjonstro og det moderne liv gjør hans billedverden spesiell både i norsk og internasjonal sammenheng. Motivene og malemåten skiller ham fra hans samtidige, men gjør ham også unik og evig aktuell.

Ny barnebok

Utstillingen ledsages av en innholdsrik katalog med flere artikler som viser ny forskning. En barnebok som handler om Sohlberg og hunden hans Fram, er også produsert i forbindelse med utstillingen.

Utstillingen åpner 28. september 2018 og står til 13. januar 2019. Deretter skal den vises i Dulwich Picture Gallery i London og Museum Wiesbaden i Tyskland. Det er første gang Harald Sohlbergs kunst i så stort omfang stilles ut for et europeisk publikum.

Utstillinger 45 58 ./9Swp1O1a.ips no/utstillinger_og_aktiviteter/utstillinger/ MenyplasseringHovedmeny Overstyr URL#exhibitions 2

Arrangementer