Til høsten åpner utstillingen om arkitekten Erling Viksjø og hans kunstnersamarbeid. Y-blokka i Regjeringskvartalet, ca.1970. Arkitekt: Erling Viksjø. Foto: Teigens fotoatelier
Til høsten åpner utstillingen om arkitekten Erling Viksjø og hans kunstnersamarbeid. Y-blokka i Regjeringskvartalet, ca.1970. Arkitekt: Erling Viksjø. Foto: Teigens fotoatelier

Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne

25. september 2020–31. januar 2021

Nasjonalmuseet – Arkitektur

Det siste året har diskusjonen om den rivningstruede Y-blokka (1970) i Oslo nådd nye høyder. Hvorfor? Jo, fordi den viser en unik skulpturell arkitektur, og fordi Erling Viksjøs samarbeid med Pablo Picasso her nådde et høydepunkt med den spektakulært flotte utformingen.

For Viksjø spilte kunst en viktig rolle i arkitekturen. Fra 1950-årene utviklet han nye samarbeidsformer med ingeniører, materialeksperter og kunstnere. Utstillingen løfter fram samspillet med kunstnere som Synnøve Anker Aurdal, Kai Fjell, Tore Haaland, Ramon Isern, Carl Nesjar, Pablo Picasso, Hannah Ryggen, Inger Sitter, Odd Tandberg og Jakob Weidemann.

Det begynte med Bakkehaugen kirke i Oslo, der Hannah Ryggen ble engasjert til å lage en serie billedvever. Oppdraget ble ikke realisert, og Kai Fjell tok etter hvert over. Senere bidro både Fjell og Ryggen i Regjeringsbygningens utsmykning. Her ble også fire yngre, radikale kunstnere invitert til å skape arbeider i naturbetongen som Viksjø nylig hadde utviklet. Det ga en ny forståelse av fenomenet integrert kunst i Norge. I tillegg ble de første arbeidene med Picasso realisert her, utført av Carl Nesjar.

Senere fortsatte utforskingen av hvordan arkitektur og kunst kunne utformes som en helhet. Viksjø og kunstnerne stod for en original, raffinert oppmykning av den strenge modernismen. Utstillingen fremhever spesielt den årelange eksperimenteringen med conglobetong, sammen med Odd Tandberg, som hittil har vært lite belyst.

Det er ukjent for mange at Viksjø malte selv. Utstillingen viser en ny side ved hans kreative praksis, gjennom et utvalg av hans egne malerier.

 

Nasjonal­museet – Arkitektur
Adresse: Bankplassen 3

 

Kurator utstilling: Talette Simonsen og Øystein Ustvedt

Prosjektleder og kurator formidling: Karianne Ommundsen