Sikkerhetsrådets sal

15. juni 2018–29. september 2018

Nasjonalmuseet – Arkitektur, Hvelvet

Ett rom i FN-bygningen i New York, også omtalt som verdens viktigste rom, er tegnet av Arnstein Arneberg (1882–1961). Utstillingen viser forhistorien til rommet og det ferdige interiøret som gjennom 66 år har rammet inn storpolitiske vedtak om fred og sikkerhet.

FNs første generalsekretær Trygve Lie (1896–1968) bidro til at Norge, Sverige og Danmark donerte pengegaver og stilte med arkitekter til hver sin møtesal i FN-bygningen, men hvordan fikk Norge og Arneberg det mest prestisjefylte oppdraget? FN-anlegget sto ferdig i 1952 etter et samarbeid mellom blant andre Le Corbusier og Oscar Niemeyer. Arneberg var i denne perioden i ferd med å avslutte arbeidet med Oslo rådhus. Han inviterte to samarbeidspartnere med i utformingen av Sikkerhetsrådets sal: bildekunstneren Per Krohg og tekstilkunstneren Else Poulsson.

Gjennom tegninger, fotografier, gjenstander, brev og presseklipp gir utstillingen et innblikk i verdens viktigste rom, formgitt i krysningspunktet mellom kald krig, arkitekturideologiske motsetninger og sterke personligheter.

Boka Sikkerhetsrådets sal gis samtidig ut på Forlaget Press. Både boken og utstillingen er et samarbeid med Riksantikvaren.