Kvinne med lyst hår, kledd i olajakke står med armene i kors foran et hengende teppe av reinsdyrhodeskaller
Máret Ánne Sara her foran sitt eget verk «Pile o Sápmi Supreme»
Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

Kunstner Máret Ánne Sara fra Guovdageaidnu skal sammen med Pauliina Feodoroff og Anders Sunna representere Sápmi i den nordiske paviljongen på kunstbiennalen i Venezia i 2022.

Dette er første gang den nordiske paviljongen utelukkende vies samiske kunstnere.

Máret Ánne Sara (f. 1983) er en aktivistisk kunstner som bruker sterke virkemidler i politisk kamp for urfolks rettigheter. Verkene hennes har ofte materialer fra familiens reindrift. Hun bruker både bein, skinn og innvoller fra reinsdyr i kunsten sin.

Hennes verk «Pile o´ Sápmi Supreme» er et tre meter høyt, fem meter bredt teppe av 400 reinsdyrhodeskaller. Sara har selv vasket og preparert hodeskallene i verket. De ulike nyansene i hodeskallene henspiller på fargene i det samiske flagget.

Brukt som protest

Saras hengende teppe av reinsdyrhodeskaller har figurert i offentligheten siden januar 2016. Verket er brukt som protest i forbindelse med brorens rettsaker mot den norske stat. Máret Ánne Sara har stilt ut installasjoner av reinsdyrhodeskallene for hver rettssak og utenfor Stortinget.

Nasjonalmuseet har kjøpt «Pile o´ Sápmi Supreme» og skal vises i det nye museet når det åpner.

Pauliina Feodoroff og Anders Sunna © OCA
Foto: Per-Josef Idivuoma og Erik Persson

Pauliina Feodoroff

Pauliina Feodoroff (f. 1977) er skoltesame, teaterregissør og kunstner. Hun kommer fra Keväjäu ́rr i den finske delen av Sápmi og Suõ ́nnjel, på den russiske siden. Hun kobler det samiske med kunst og vitenskap i teater- og filmprosjekter. I likhet med Sara bruker  også Feodoroff politisk aktivisme i sine verk.

Anders Sunna

Alle de tre utvalgte kunstnerne har bakgrunn fra reinsdriftsfamilier. Og også Anders Sunna (f. 1985) lager politisk ladet kunst. Han er fra Kieksiäisvaara, Sápmi, svensk side. I sine verk forteller Sunna historien om volden og undertrykkelsen som mot det samiske folket generelt, og hans egen families rettigheter til å drive skogsreindrift spesielt.

Hovedoppdragsgiver for den nordiske paviljongen i 2022 er Office for Contemporary Art Norway (OCA). Katya García-Antón er hovedkurator.