Jobber ... Jobber ...

– Disse ordene har jeg lenge gledet meg til å si. 11. juni 2022 slår vi endelig opp dørene for det nye Nasjonalmuseet, sier Karin Hindsbo, direktør i Nasjonalmuseet.

Med det nye Nasjonalmuseet får Norge et visningssted i verdensklasse for hele Norges samling av kunst, arkitektur og design.

Over 6 500 verk fra samlingen, store og små midlertidige utstillinger, spise- og serveringssteder, museumsbutikk, en luftig takterrasse, flotte formidlingsverksteder og Nordens største kunstbibliotek venter publikum når museet åpner i Oslo neste år.

- Det nye bygget gir oss helt nye muligheter til å oppfylle Nasjonalmuseets oppgave med å gjøre kunsten tilgjengelig for alle og hver enkelt, sier Hindsbo.

Stort museumsbygg ved fjorden med lysende avlang hall på toppen
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

11. juni 2022 blir en merkedag i norsk kulturhistorie. Landet har fått en ny storstue for kunst og kultur, ikke bare for vår generasjon, men for fremtidige generasjoner. Vi er mange som ser frem mot at Nordens største kunstmuseum åpner, og nå kan nedtellingen virkelig begynne.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Følg det nye Nasjonalmuseet fram mot åpningen

I den faste samlingspresentasjonen vil besøkende kunne oppleve kjente og kjære malerier som Skrik, Brudeferd i Hardanger og Vinternatt i Rondane, men også samtidskunst, mote, design, tekstiler, kunsthåndverk, skulpturer og arkitektur. Utstillingen vil fylle store deler av museets første og andre etasje. 

Bli medlem og vær blant de første som får oppleve det nye Nasjonalmuseet! Les mer om medlemskap

Lyshallen på toppen av bygget blir museets viktigste arena for midlertidige utstillinger. Åpningsutstillingen i Lyshallen, «Jeg kaller det kunst», vil vise bredden i norsk samtidskunst, med verk av nesten 150 kunstnere og kunstgrupper i alle aldre og innenfor alle museets kunstformer. 

Et fyldig utstillingsprogram vil bli lansert senere i år. 

–  I årene etter åpning vil museet bli hjem for utstillinger med en rekke vesentlige norske og internasjonale kunstnere, sier direktør Karin Hindsbo. 

 • 11. juni 2022

  er åpningsdatoen for det nye Nasjonalmuseet ved Aker Brygge.

 • Nasjonalmuseet

  er slått sammen av de tidligere institusjonene Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger.

 • 13 000 m²

  er viet faste og skiftende utstillinger. Det er nesten dobbelt så mye som i museets tidligere visningssteder til sammen.

 • Kleihues + Schuwerk

  har tegnet museet, og det er bygget av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet.