Skrevet av kommunikasjonsrådgiver Hanne Marie Willoch
Avsløringen gir ny og verdifull innsikt i hvordan, og når, et av Munchs mest kjente malerier ble til.
Den oppsiktsvekkende oppdagelsen ble gjort av Nasjonalmuseets malerkonservator Thierry Ford og fotograf Børre Høstland, gjennom undersøkelser med infrarødt kamera. Teknikken gjør det mulig å se under den synlige malingsoverflaten til malerier.
Madonna stilles ut i Munch-rommet i det nye Nasjonalmuseet, og har i forkant av åpningen av museet blitt konservert og forsket på.
– Infrarød teknologi brukes av konservatorer og kan skånsomt avdekke undertegninger i malerier. Fordi malerier som Madonna og Skrik har vært permanent utstilt i mange år, var det først da verkene skulle flyttes til det nye Nasjonalmuseet at det var mulig å gjennomføre denne typen undersøkelser, forteller Ford.
Avslører annen komposisjon
I Madonna ser vi en kvinne med buet rygg, hun holder den ene armen bak hodet, og den andre bak ryggen. På en bakgrunn av bølgende linjer, er hun avbildet med lukkede øyne, og ser nesten ut som hun flyter.
Ved hjelp av det infrarøde kameraet, som viser skjulte detaljer bak malingslaget, har Ford og Høstland fanget opp flere skissestreker rundt kvinnens venstre arm.
Skissene avslører at Munch prøvde ut en annen komposisjon, før han landet på den endelige som også er brukt i senere versjoner av maleriet.
– Dette var en uventet og spennende oppdagelse som bekrefter at det er mye mer å avdekke i Nasjonalmuseets Munch-samling når det gjelder hans maleteknikk, sier Ford.


