Nasjonalmuseets utstillingsprogram 2023

Louise Bourgeois, Harriet Backer, Anna-Eva Bergman og Peter Paul Rubens er noen av kunstnerne du møter i Nasjonalmuseet i 2023. Året byr også på norsk kunsthåndverk, et nytt blikk på arkitekturtegninger, dypdykk i ullens historie, og mye mer.
– Nasjonalmuseet har hatt et sterkt åpningsår, med kritikerroste utstillinger og et besøkstall på nærmere 700 000 siden juni. Nå er vi stolte av å presentere et utstillingsprogram for 2023 som virkelig viser et stort spenn, fra samtid til historisk, fra norsk til internasjonalt, og med både kunst, arkitektur, design og kunsthåndverk, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985–2022
3. februar–21. mai 2023
Den amerikanske kunstneren Carroll Dunham er internasjonalt kjent for sine malerier, tegninger og grafiske verk. Utstillingen viser et utvalg fra en større gave som Nasjonalmuseet nylig mottok av kunstneren. Gaven består av hele 161 grafiske blad fra 1980-tallet og fram til i dag.
Grafikken til Dunham viser et stort spenn i uttrykk, motiv og tema. Inspirert av omgivelser, egne erfaringer, kunsthistorie og popkultur, retter han blikket mot både det lille og det store – fra science fiction og universets uendelighet til kroppslige figurer og fremstillingene av bladverket på et tre.
Dette er den første museumsutstillingen i Norden av Dunhams grafikk.

Mestermøter
4. februar–19. februar 2023
Det blir en verdensbegivenhet når Nasjonalmuseet i februar stiller ut instrumenter fra Dextra Musica, Sparebankstiftelsen DNBs samling av sjeldne strykeinstrumenter, sammen med verk fra Nasjonalmuseets samling. Instrumentene, som til vanlig brukes av musikere på toppnivå, og som er laget av legendariske instrumentmakere som Stradivari, har aldri blitt vist samlet før.
I utstillingsperioden vil hele museet bli en konsertscene, med både klassiske og sjangeroverskridende konserter.

Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner
31. mars 2023–20. august 2023
104 år etter at Thorvald Hellesens (1888–1937) kunst fikk en brutal mottagelse i Norge, åpner den første museumsutstillingen viet Norges først kubist.
Hellesen levde store deler av sitt voksne liv i Paris. Mens mange av hans venner, som Constantin Brâncuși og Fernand Léger, ble innskrevet i kunsthistorien, forble Hellesen ukjent for de fleste, i og utenfor Norge. Utstillingen viser hovedsakelig malerier, men også tegninger, couture og interiørdesign.
Utstillingen støttes av Eckbos Legat.

Louise Bourgeois
6. mai 2023–6. august
Louise Bourgeois (1911–2010) er et av de store navnene i kunsten på 1900-tallet. Denne store utstillingen i Lyshallen setter de svært personlige og følelsessterke verkene til Bourgeois i sammenheng med verk av kunstnere som Edvard Munch, Marie Laurencin, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Arshile Gorky, Louise Nevelson, Senga Nengudi Alina Scaposznikow, Seni Ama Camara, Adrian Piper, Nan Goldin, Robert Gober og Rosemarie Trockel.
Utstillingen viser en kunstner som gjennom hele karrieren var opptatt av de kunstneriske og samfunnsmessige endringene som preget hennes samtid, slik som fremstillinger av kroppen på 1960-tallet, feminismen på 1970-tallet og Aids-epidemien på 1980- og 1990-tallet. Gjennom møter mellom Bourgeois og 50 kunstnere viser utstillingen at interessen for tema som ensomhet, kjærlighet, sykdom, seksualitet og kjønnsroller er noe Bourgeois delte med mange andre kunstnere.
Utstillingen er et samarbeid med The Easton Foundation.

Formafantasma. Oltre Terra
26. mai–1. oktober
Oltre Terra er en soloutstilling med det italienske designstudioet Formafantasma.
Ved å se på historien, økologien og de globale forholdene knyttet til utvinning og produksjon av ull, vil utstillingen undersøke det komplekse forholdet mellom dyr, mennesker og miljø.

Skakke folkedrakter
Mange av oss har et forhold til bunader, kofter og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet, men også av utenforskap. Hvordan er farger, snitt og normer for bruk definert og bestemt? Og hvordan lever og utvikles tradisjonene i møte med samtidens politiske landskap?
Nasjonalmuseet og flere andre institusjoner og museer i Norge tar for seg disse og andre spørsmål i en turnerende utstilling der seks samtidskunstnere går i dialog med tradisjonshåndverkere og kunnskapsbærere i Norge og Sápmi. Turneens første stopp er Valdres Folkemuseum, fra 23. juni 2023.

Fra Bruegel til Rubens
9. juni–10.september
I samarbeid med Det kongelige belgiske museum i Brussel viser Nasjonalmuseet sommeren 2023 en utstilling med tegninger av kjente nederlandske og flamske kunstnere som Pieter Bruegel den eldre og Peter Paul Rubens. Her får man se sjelden utstilte verk fra perioden 1550 til 1640.
Tegninger som disse lar publikum få komme tett på kunstnerens hånd, og gir innsikt i de gamle mesternes arbeidsprosess. Fra Bruegel til Rubens skal også vises i Paris og Brussel, og Nasjonalmuseet er første utstillingssted.

Tegnetriennalen 2023
13. oktober–28. januar
Tegnetriennalen 2023 har tittelen «All That Lies Between» og undersøker forholdet mellom tekst og bilde; det skrevne og det tegnede, det sagte og det usagte. Nasjonalmuseet bidrar med en utstilling som tar utgangspunkt i Erik Werenskiolds illustrasjoner til Jonas Lies roman «Familien på Gilje» og sammenstiller disse med nyproduserte verk av de Oslo-baserte samtidskunstnerne Gelawesh Waledhkani og Hanne Lydia Opøien Figenschou.
I likhet med Lie løfter disse kunstnerne fram temaer som unge menneskers handlingsfrihet og valgmuligheter for sitt eget liv. Utstillingen er et samarbeid med Tegnerforbundet og Tegnetriennalen. Triennalen vises også i Deichman Bjørvika, Tenthaus og Tegnerforbundet.

Norske kunsthåndverkeres Årsutstilling 2023
20. oktober–31. desember
I 2023 er Nasjonalmuseet vertskap for Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling. Den juryerte utstillingen tar pulsen på dagens materialbaserte kunst og er en av de viktigste presentasjonene av kunsthåndverk i Norge. Utstillingen åpner 20. oktober 2023 og skal vises i Nasjonalmuseets første etasje.

Harriet Backer
28. september 2023–24. januar 2024
Harriet Backer (1845–1932) var en pionér og en av 1800-tallets fremste norske malere. Nå samarbeider Nasjonalmuseet og KODE om å presentere Harriet Backer internasjonalt gjennom en utstillingsturné til Stockholm, Paris, Oslo og Bergen.
I utstillingen, som blir den første større presentasjonen av Backer på 25 år, vil KODE og Nasjonalmuseet løfte frem det nyskapende ved Backers kunst så vel som å se nærmere på hennes sentrale rolle i norsk kulturliv. Utstillingen åpner i Lyshallen i 2023, før den går videre til Nationalmuseum i Stockholm og Musée d'Orsay i Paris, før den kommer til KODE i 2025.

Hånd og maskin. Arkitekturtegning
3. november–11. februar
Med utgangspunkt i arkitekturtegningen tar utstillingen for seg tendenser i samtidsarkitekturen.
Fra en global arkitektur preget av digital estetikk, vokser det etter finanskrisen i 2008 fram en ny generasjon arkitekter som jobber i mindre skala, mer lokalt, kollektivt og ikke-kommersielt.
Utstillingen presenterer norske og utenlandske arkitektkontor som har vært representanter for disse retningene i det siste tiåret.

Hun blir Anna-Eva Bergman
17. november 2023–10. mars 2024
Anna-Eva Bergman (1909–1975) levde store deler av livet i Frankrike, men hentet inspirasjon fra den norske naturen i sine monumentale malerier. Høsten 2023 viser Nasjonalmuseet en stor utstilling i Lyshallen som presenterer Bergmans kunstnerskap gjennom ulike faser, med vekt på hennes malerier.
En versjon av utstillingen skal også vises på Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Du kan også få med deg disse utstillingene i 2023:
- Samlingen
- Søylerommet
- Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float
Til 12. februar - Grayson Perry. Innafor og utafor
Til 26. mars - Inn i fellesskapet
Til 29. januar
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på utstillinger, arrangementer og andre nyheter.