Brosjen. Eva Mudocci

Edvard Munch

Transkripsjon

Forteller:

Portrettet foran deg er en av Edvard Munchs mest lovpriste kvinnefremstillinger.  

En ung kvinne med langt mørkt hår som strømmer ned i bølger mot bildets to nedre hjørner.  

Eilif Salemonsen: 

Vi ser henne noe nedenfra, mens hun kaster blikket nedover mot siden. Portrettet er fremstilt med få linjer, men er imponerende i sin uttrykksfullhet.  

Forteller:

Dette er Eilif Salemonsen, kunsthistoriker ved nasjonalmuseet. 

Eilif Salemonsen:

Den portretterte er den engelske fiolinisten Eva Mudocci. Sammen med sin venn, pianisten Bella Edwards turnerte hun Europa.  

Hun vokste opp i London, og hennes navn var egentlig Evangelina Muddock. Hun tok navnet Eva Mudocci fordi hun måtte ha, sa hun selv senere, «et italienskklingende navn for å vinne respekt og få utkomme i det nokså snobbete musikklivet i England.»  

Hun turnerte også i Norge, og brosjen hun har på seg i bildet var en gave hun fikk i Trondheim i 1901. Mudocci kaller det selv for «et norsk bondesmykke», og det er vel snakk om en sølje, av typen man gjerne bruker til bunader i dag. Giveren var den norske kunsthistorikeren Jens Thiis, som noen år senere ble direktør for Nasjonalgalleriet, og en fremtredende forkjemper for Munchs kunst.  

Forteller:

Munch ble kjent med Mudocci i Paris i 1902, og det var den engelske komponisten Frederick Delius som introduserte dem for hverandre. De ble nære venner og holdt kontaktet til ut i 1920-årene.  

Eilif Salemonsen: 

Mudocci utalte selv at Munch gjorde flere forsøk på å male et portrett av henne under et opphold i Berlin i 1903, men at han ikke ble fornøyd. Da gikk det bedre med litografiene. Den litografiske teknikken kjennetegnes ved at motivet tegnes på en stein som deretter blir brukt til å trykke motivet fra. Og steinen som Munch tegnet dette motivet på fikk han fraktet opp på rommet på hotellet der Mudocci bodde, med en lapp med den gåtefulle beskjeden:  

«Her er den sten som har falt fra mitt hjerte.»  

Forteller:

Mudocci spilte på en Stradivarius fra 1703 med tilnavnet «Emiliani», fikk hun i gave av sin lærer Carl Schneider. I dag er det den tyske fiolinisten Anne-Sophie Mutter som spiller på den.