Østenfor sol og vestenfor måne - barn

Transkripsjon

Forteller: 

Det var en gang for lenge siden en mann som lurte på hvordan et troll egentlig ser ut. Du har kanskje tenkt på det du også? For hvordan kan man vite det, når troll ikke finnes på ordentlig? Eller finnes de?  

(Lyd av troll) 

Det trodde man i riktig gamle dager, men nå er det ikke så mange som tror at det bor troll i skogen lenger. Hva tror du? 

Mannen som lurte på hvordan troll ser ut begynte å fantasere, og så tegnet han et troll. Han het forresten Erik. Erik Werenskiold. Ikke trollet altså, men han som tegnet trollet.  

Allerede lenge før Erik begynte å tegne troll hadde mennesker i Norge fortalt skumle historier og spennende eventyr for hverandre. Du har kanskje hørt noen av dem selv?  

Askeladden og de gode hjelperne? «Hva er du for en?» 

Prinsessen som ingen kunne målbinde? «Jeg fant, jeg fant!»  

Syvende far i huset? «Snakk til far min, han henger i hornet på veggen». 

Disse eventyrene er så fine at barn og voksne fortsatt elsker å høre dem.  

På denne tiden holdt en mann som het Asbjørnsen på å samle mange eventyr i en tjukk bok. Asbjørnsen var lur, han, for han skjønte at det ville bli mye morsommere hvis han hadde med bilder i boka. Mange bilder! Men han hadde ingen til å tegne dem.  

«Erik, kan du tegne bilder til eventyrboka mi?», spurte Asbjørnsen. «Ja, det kan jeg selvfølgelig», sa Erik, og han tegnet Askeladden, troll, prinsesser og dyr.  

Erik hadde en venn som også var dyktig til å tegne og hadde god fantasi. Så flink var han at folk hadde begynt å snakke om ham rundt om i byen. Vennen til Erik het forresten Theodor. Theodor Kittelsen. 

«Du må snakke med min venn Theodor», sa Erik til Asbjørnsen. «Javel», svarte Asbjørnsen, og så gjorde han det. «Du Theodor, kan jeg få bruke tegningene dine til noe helt spesielt?», spurte Asbjørnsen. «Det kommer litt an på, det», svarte Theodor.  

«Kan du tegne et troll til eventyret om Askeladden som kappåt med trollet?», sa Asbjørnsen. «Kan jeg vel», sa Theodor, laget en tegning og viste den til Asbjørnsen.  

Tør du åpne luka og se det første trollet som Theodor Kittelsen tegnet? 

Synes du at det er et skummelt troll? Det syntes Asbjørnsen. «Hjelp!», sa han. «Dette er altfor skummelt for barn! Du må tegne et nytt troll, Theodor.» «Javel», sa Theodor, og så gjorde han det. 

Når vi mennesker tenker på hvordan troll ser ut, kan det ofte være at vi tenker på trollene som Erik og Theodor tegnet i gamle dager.  

Du kan se mange av tegningene deres her inne.  

Hvilket av Theodors to troll synes du er mest skummelt?