Østenfor sol og vestenfor måne - voksne

Transkripsjon

Forteller: 

En kald januardag i 1885 ble det gjort en stor oppdagelse i Kristiania. Eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsen hadde akkurat dødd av lungebetennelse og i bokhylla hans fant man et støvete album, som skulle vise seg å være en nasjonalskatt. 

I tiårene før han døde fikk Asbjørnsen utgitt en rekke populære bøker med norske folkeeventyr, sammen med Jørgen Moe. Og han fikk kunstnerne Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen til å lage illustrasjoner til eventyrene. 

Illustrasjonene ble overført fra papir til treplater, før de til slutt ble trykket i bøkene, slik du kan se i glassmonteret i midten av dette rommet.  

Tegningene av troll, huldre og helt vanlige mennesker ble raskt en viktig del av den norske kulturarven, men hvor ble det av originaltegningene? Det var det bare en mann som visste, frem til den kalde januardagen i 1885. 

Det lå over 200 tegninger i det nedstøvede albumet til Asbjørnsen. Nå begynte en kamp for å bevare dem for ettertiden. Dødsboet ville selge, og Nasjonalgalleriet fikk tilbud om å kjøpe. Det hadde de ikke råd til. 

Da skjedde det noe ganske uvanlig. Det ble satt i gang en underskriftskampanje, hvor store norske kulturpersonligheter som Henrik Ibsen og Camilla Collett ga sin støtte til kampen for å samle inn pengene som trengtes. Det ga resultater, og Stortinget bevilget pengene slik at Nasjonalgalleriet kunne kjøpe hele samlingen. 

Bildene til Kittelsen og Werenskiold fortsetter å inspirere forfattere, musikere og filmskapere den dag i dag. Hvis du for eksempel forestiller deg hvordan et troll ser ut, hva ser du da? Mange av oss tenker nok på noe som ligner en av disse kunstnernes fantasifigurer.  

Nå kan du, her på Nasjonalmuseet, selv se mange av tegningene fra Asbjørnsens album på nært hold i Studiesalen her ved siden av.