
Det første Frankfurterkjøkkenet ble designet i 1926. Målet var å rasjonalisere dagliglivet - gjøre det effektivt, mer hygienisk og gjøre kjøkkenarbeidet mindre tidkrevende. Dette er fra 1960.

Om Frankfurterkjøkkenet
- Kjøkkenet Nasjonalmuseet har kjøpt inn er et av 10 000 seriekjøkken som ble installert i Frankfurt-området på 20-tallet. Det ble designet i 1927-28 av den østerrikske arkitekten Margarete (Grete) Schütte-Lihotzky for arkitekten Ernst Mays boligprosjekt «Das Neue Frankfurt».
- Det plassbygde seriefremstilte kjøkkenet ble installert i Frankfurt-området. Nasjonalmuseets kjøkken kommer fra bydelen Römerstadt.
- Det skulle være et «kompakt husholdningslaboratorium», rasjonalisere dagliglivet, være effektivt, hygienisk og gjøre kjøkkenarbeidet mindre tidkrevende.
- Frankfurterkjøkkenet erstattet det tradisjonelle kjøkkenet som skulle dekke funksjoner som matlaging, spising, sosialisering, klesvask, bading og til og med soving.
- Designet er inspirert av langdistansetogets restaurantkjøkken.
- Kjøkkenet ble en modell for hele 1900-tallets moderne arbeidskjøkken og standard i hele Europa.
- Flere store museer har ervervet Frankfurter-kjøkken. Blant annet MOMA og Victoria and Albert Museum.



Kjøkkenet er en stor og kompleks gjenstand bestående av mange deler i mange ulike materialer og ulikt behandlede overflater. Arbeidsflater i bøk og linoleum, skap og skuffer i bartre og kryssfiner, vask i metall, fliser til gulv og vegger, glass, radiator, komfyr, listverk, vindu, kopper, kar, med mer. En tilhørende Frankfurter-krakk designet av Schütte-Lihotzky er også med som en del av interiøret.
– Mye av jobben med dette kjøkkenet har gått ut på å få en oversikt over alt det består av, hva det er vi har, og hva som må skaffes. Ved å lage en slik oversikt får en et inntrykk av helheten, ser hvordan ting henger sammen, og det blir lettere å se hva som mangler, sier konservator Hanne Skagmo.




- Publikum kommer til å få se et kjøkken med mange uventede og finurlige løsninger. Et kjøkken på åtte kvadratmeter som var i bruk gjennom mange generasjoner før det ble erstattet. Faktisk i hele 70 år! Hvor mange kjøkken overlever så lenge i dag?, sier Denise Hagströmer.
I samlingsutstillingen, rom 20, kan du studere det finurlige kjøkkenet på nært hold.
Om konserveringen av Frankfurterkjøkkenet
- Gjenstandskonservator Hanne Skagmo og møbelkonservator Merle Strätling har arbeidet sammen om å klargjøre Frankfurterkjøkkenet for visning i det nye Nasjonalmuseet.
- Karen Melching, konservator hos Roger Kossann i Bremen, er ekspert på Frankfurterkjøkkenet og prosjektets rådgiver. Hun har bistått i å tenke løsninger og deler erfaringer fra sitt tilsvarende prosjekt på V&A i London.
- Med hjelp av utstillingstekniker Christopher Gjerde har kjøkkenet blitt bygget opp i moduler som skal gjøre det lettere å flytte på og montere opp i det nye Nasjonalmuseet.
- Les mer: Lyngø, Inger Johanne, «Husmorens laboratorium – det funksjonalistiske kjøkkenet med eksempler fra Tyskland, Amerika, Norge og Oslo», Byminner, nr 1 2015, 28-43.