Foto: ©AMK

Det første Frankfurterkjøkkenet ble designet i 1926. Målet var å rasjonalisere dagliglivet - gjøre det effektivt, mer hygienisk og gjøre kjøkkenarbeidet mindre tidkrevende. Dette er fra 1960. 

Det første Frankfurterkjøkkenet ble designet i 1926 av den østerrikske arkitekten Margarete (Grete) Schütte-Lihotzky.
Foto: Alchetron

Om Frankfurterkjøkkenet

  • Kjøkkenet Nasjonalmuseet har kjøpt inn er et av 10 000 seriekjøkken som ble installert i Frankfurt-området på 20-tallet. Det ble designet i 1927-28 av den østerrikske arkitekten Margarete (Grete) Schütte-Lihotzky for arkitekten Ernst Mays boligprosjekt «Das Neue Frankfurt».
  • Det plassbygde seriefremstilte kjøkkenet ble installert i Frankfurt-området. Nasjonalmuseets kjøkken kommer fra bydelen Römerstadt.
  • Det skulle være et «kompakt husholdningslaboratorium», rasjonalisere dagliglivet, være effektivt, hygienisk og gjøre kjøkkenarbeidet mindre tidkrevende.
  • Frankfurterkjøkkenet erstattet det tradisjonelle kjøkkenet som skulle dekke funksjoner som matlaging, spising, sosialisering, klesvask, bading og til og med soving.
  • Designet er inspirert av langdistansetogets restaurantkjøkken.
  • Kjøkkenet ble en modell for hele 1900-tallets moderne arbeidskjøkken og standard i hele Europa.
  • Flere store museer har ervervet Frankfurter-kjøkken. Blant annet MOMA og Victoria and Albert Museum.
Frankfurterkjøkkenet skulle eliminere overflødig bevegelse. Her et tilhørende Ernst-May-Gesellschaft e.v. i Frankfurt am Main.
Foto: Reinhard Wegmann.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Kjøkkenet er en stor og kompleks gjenstand bestående av mange deler i mange ulike materialer og ulikt behandlede overflater. Arbeidsflater i bøk og linoleum, skap og skuffer i bartre og kryssfiner, vask i metall, fliser til gulv og vegger, glass, radiator, komfyr, listverk, vindu, kopper, kar, med mer. En tilhørende Frankfurter-krakk designet av Schütte-Lihotzky er også med som en del av interiøret. 

– Mye av jobben med dette kjøkkenet har gått ut på å få en oversikt over alt det består av, hva det er vi har, og hva som må skaffes. Ved å lage en slik oversikt får en et inntrykk av helheten, ser hvordan ting henger sammen, og det blir lettere å se hva som mangler, sier konservator Hanne Skagmo.

Et tverrsnitt-foto av den ene sidevangen viser at kjøkkenet har gjennomgått mange runder oppussing – og flere malingsstrøk.
Foto: Nasjonalmuseet
Gjenstandskonservator Hanne Skagmo og utstillingstekniker Christopher Gjerde gjenoppbygger Frankfurterkjøkkenet.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen
Konserveringsarbeidet er nå i mål, og det er lenge siden kjøkkenet ankom som deler i en fraktekasse.
Et lite og funksjonelt kjøkken, med hvit innredning.
Frankfurterkjøkkenet, designet av Margarete Schütte-Lihotzky
Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

- Publikum kommer til å få se et kjøkken med mange uventede og finurlige løsninger. Et kjøkken på åtte kvadratmeter som var i bruk gjennom mange generasjoner før det ble erstattet. Faktisk i hele 70 år! Hvor mange kjøkken overlever så lenge i dag?, sier Denise Hagströmer.

I samlingsutstillingen, rom 20, kan du studere det finurlige kjøkkenet på nært hold.

Om konserveringen av Frankfurterkjøkkenet

  • Gjenstandskonservator Hanne Skagmo og møbelkonservator Merle Strätling har arbeidet sammen om å klargjøre Frankfurterkjøkkenet for visning i det nye Nasjonalmuseet.
  • Karen Melching, konservator hos Roger Kossann i Bremen, er ekspert på Frankfurterkjøkkenet og prosjektets rådgiver. Hun har bistått i å tenke løsninger og deler erfaringer fra sitt tilsvarende prosjekt på V&A i London.
  • Med hjelp av utstillingstekniker Christopher Gjerde har kjøkkenet blitt bygget opp i moduler som skal gjøre det lettere å flytte på og montere opp i det nye Nasjonalmuseet.
  • Les mer: Lyngø, Inger Johanne, «Husmorens laboratorium – det funksjonalistiske kjøkkenet med eksempler fra Tyskland, Amerika, Norge og Oslo», Byminner, nr 1 2015, 28-43.

Kontakt

Denise Hagströmer

Seniorkurator samling og utstilling