Dronning Maud på Bygdøy kongsgård med hundene Billy, Jacy og Jim, 1926. © Arkivfoto NTB / Scanpix

Tekst av kommunikasjonsrådgiver Reidun Solheim

Mange opplevde dronning Maud som distansert og sky. Men bak fasaden gjemte det seg en livlig og sporty personlighet.

I november 2019 var det 150 år siden dronning Maud ble født. I den forbindelse ga vi et tilbakeblikk på hennes liv og den kongelige draktsamlingen. 

En kaldblodig prinsesse

I store folkemengder var dronningen tilbakeholden og sjenert. Hun holdt aldri en offentlig tale, og så vidt man vet finnes det ingen opptak av stemmen hennes. Mange kalte henne «Her Royal Shyness», men familien og nære venner kjente Maud bedre som kjapp i replikken, sprudlende og langt fra selvhøytidelig. 

I 1891 reagerte restaurantgjester med sjokk da en ung kvinne tente en sigarett midt på lyse dagen. Da kvinnen viste seg å være prinsesse Maud av Wales, skal flere av hoffdamene ha besvimt. Akershus Amtstidende skrev: 

Efter kaffen trak den ugifte av Damerne frem af Lommen et elegant Cigaretui, tændte ugeneret en Cigaret og røgte den ganske koldblodig (...). Da Underretningen (...) naaede Hoffet, skal flere af de ældre Hofdamer have besvimet.

En sporty dronning

I 1896 giftet prinsesse Maud seg med prins Carl av Danmark. I 1905 ble prins Carl folkevalgt konge av Norge under navnet Haakon VII og Maud ble kronet til dronning. Hun ble dermed den første siden 1319 som var dronning av et selvstendig Norge. Deres sønn Alexander ble kronprins og fikk navnet Olav.

Den lille familien flyttet fra København til Kristiania, der Slottet for første gang ble fast kongebolig. Året etter ble kongeparet kronet i Nidarosdomen i Trondheim.

Dronning Maud falt umiddelbart for den norske naturen. I et privat brev fra 22. mars 1906 skrev hun: 

Vi bodde mer eller mindre utendørs og gikk på ski, akte og kjørte slede, det var herlig i den dype sneen og strålende solen.

Maud var svært glad i friluftsliv. Hun danset, syklet, red hest, drev med hagearbeid og gikk tur med hundene sine. I vinterhalvåret kjørte hun kjelke eller gikk på ski så ofte hun kunne, gjerne to ganger om dagen.

Dronningen var også interessert i interiør, mote og fotografering. En av favorittfargene hennes var rosa. Denne fargen går igjen i Dronningsalen i Stiftsgården i Trondheim og i mange av gallakjolene hun eide. Bilder fra hennes liv er foreviget i 44 fotoalbum, som i dag eies av Slottet. 

Omsorgsfull og glad i dyr

Alle som sto dronning Maud nær, beskrev henne som et sjeldent varmt og sjenerøst menneske. Hun ga rause donasjoner til veldedighet, men holdt mye av engasjementet hemmelig for å ikke ta bort fokuset fra sakens kjerne.

Maud elsket hunder og hadde totalt elleve stykker. Hun ble fotografert sammen med yndlingsrasen dvergpinscher flere ganger. Ifølge Norsk Kennel Klub var det selveste dronningen som tok med seg den første dvergpinscheren til Norge i 1905.  

Når det nærmet seg jul, var Maud alltid tidlig ute med gavene. Hver eneste julegave til familie og venner ble personlig håndplukket. Da hun døde 20. november 1938, sto alle gavene allerede klare på rekke og rad.

Dronning Mauds garderobe i Nasjonalmuseet

Dronning Mauds kroningskjole, aften- og gallakjoler, fritidsplagg, sko og rulleskøyter, vesker og hansker utgjør en hovedtyngde i Nasjonalmuseets draktsamling. Blant omtrent 600 plagg og tilbehør finnes det utallige historier både om Mauds liv, Norges historie og internasjonal motehistorie.

Under andre verdenskrig ble store deler av garderoben oppbevart i Kunstindustrimuseet i Oslo. De modige kammerpikene Hilda Cooper og Violet Wond fraktet ut garderoben før okkupasjonsmakten inntok Slottet. Sammen med klærne, lå uvurderlige loggføringer om når de ulike plaggene hadde blitt brukt og hvor de kom fra. I ettertid ble det gjort flere sjenerøse donasjoner fra kongefamilien som i dag utgjør museets kongelige draktsamling. 

Flere av de kongelige plaggene og tilbehøret får en sentral plass i samlingsutstillingen når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2022.

I samlingssøket på nett kan du se et utvalg av den kongelige draktsamlingen. Ønsker du å bli enda bedre kjent med dronning Maud? På nasjonalbiblioteket.no ligger boken «Dronning Maud: et liv – en motehistorie», skrevet av Anne Kjellberg, tidligere seniorkurator i Nasjonalmuseet. 

Kilder

Anne Kjellberg, «Dronning Maud: et liv – en motehistorie», Grøndahl og Dreyers Forlag AS, 1995
Eivind Berggrav, «Mennesket dronning Maud», Gyldendal Norsk Forlag, 1956