Jobber ... Jobber ...
Harriet Backer, «Selvportrett», ca. 1910
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Jeg synes jeg tjener kvinnesaken best ved å konsentrere meg som en mann.
Harriet Backer sitert i Else Christie Kielland, Harriet Backer, H. Aschehoug & Co. Oslo 1958, s. 309

Kvinnefrigjøring var et av de mest debatterte samfunnsspørsmålene i Harriet Backers levetid. Hun skal visstnok ha sagt at hun tjente kvinnesaken best ved å konsentrere seg som en mann. Men hva siktet hun egentlig til med et slikt utsagn? 
 
Antakelig ville hun poengtere at talent ikke var nok for å bli en god kunstner, og at konsentrasjon og dedikasjon til jobben var vel så viktig. I samfunnet rundt seg observerte hun at det var lettere for menn å skape seg tid og rom for kreativt arbeid. I kunsthistorien var det derimot få kvinnelige rollemodeller å se til. Kvinnene i Harriet Backers generasjon måtte derfor selv skape et frirom og definere hva det ville si å være kvinne i et slikt yrke. 

Kampen mot strukturell diskriminering

Harriet Backer, «Chez moi», 1887. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Backer utvidet kvinners rettigheter i kunstlivet

Oljemaleri av en stue på Kolbotn
Harriet Backer, «Gamlestua på Kolbotn, Hulda og Arne Garborgs hjem», 1896
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

«Kanske jeg burde vidst fra Din Bog, at du vilde Kvinden skulde have Stemmeret. Jeg forstod nok, du mente, at vi var blevne ubrugelige og uopdragne, fordi vi blev holdt saa uvidende og saa ansvarsløse. Og saa er det jo greit for min Forstand, at der er en Udviklingsmulighed for os i at faa Stemmeret og aldeles ingen Farer. Men Du kunde jo ha en andenslags Tankegang, vi blir saa vant til, at Mænd tænker helt anderledes om os, end vi kan skjønne. Brandes vil aldeles ikke, at vi skal ha Stemmeret. Forresten trode jeg, at Du var paa vor Side i Sagen, jeg bare spurgte for at være sikker. Hvis Du i Din Bog siger klart og bestemt at du vil Kvinder politisk skal være med, da har jeg overset det.»

Drev malerskole i 20 år

Harriet Backer med noen av elevene sine. Backer er i midten av bildet, til venstre for lerretet. Ca. 1905.
Foto: Nasjonalmuseet / Ukjent fotograf

Blant malerkamerater

En foregangskvinne i norsk kulturliv

Harriet Backer «Stilleben», 1916
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Kilder