Hedevig Lund, «Bunadkledd pike i svalgang», 1849.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Hedevig Lund er spesielt kjent for sine portretter og mottok flere bestillinger fra borgerskapet i hovedstaden. Hun fikk også det ærefulle oppdraget å male portretter til galleriet over Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Tekst av seniorkurator formidling Ellen Johanne Lerberg

Lund var jevngammel med Aasta Hansteen og en av de første kvinnene i Norge med profesjonell kunstnerutdanning. Hun studerte i Stockholm og Düsseldorf. Hennes portrett av moren fra 1846 var gjennombruddet da det ble stilt ut i Christiania Kunstforening samme år.

Hedevig Lund, «Bunadkledd pike i svalgang», 1849.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Ung kvinne i svalgang

I maleriet Bunadskledd pike fra 1849 har Lund, i svært naturtro stil, avbildet en ung kvinne med et strikketøy i hendene. Hun er plassert i en svalgang i det som kan være en tradisjonell, norsk laftebygning, og i bakgrunnen ser vi utover et dalføre flankert av høye fjell. Maleriet har flere nasjonalromantiske trekk, som kvinnens folkedrakt. Det er vanskelig å si hvilken del av Norge drakten kan knyttes til, men slike søljer med store ringer som vedheng brukes i Hallingdal.

Ektepar med samarbeidsprosjekt

I 1847 giftet hun seg med offiseren Bernt Lund, som også var maler. Sammen malte de altertavlen i Stokken kirke i Agder. Motivet, Jesus i Getsemane, gjentok hun i Våler kirkes altertavle. Den ble reddet fra kirkebrannen i 2009 og er plassert i den nye kirken. Bernt Lund var fra Våler i Solør. Løten kirkes altertavle har samme motiv, og kan også være malt av Hedevig Lund.

Hedevig og Bernt Lund, ca. mellom 1860 og 1870.
Foto: Oslo Museum, via digitaltmuseum.no.

Landskapsmotiver fra 1870-årene

Hedevig Lund, «Landskapsstudie, Borrevannet», 1878.
Foto: Nasjonalmuseet

I om lag 20 år holdt Hedevig Lund opp å male, men fra 1870-årene utførte hun flere landskapsmotiver, som dette fra Borrevannet. Hun skildrer overbevisende den tørre grasbakken i forgrunnen og Borrevannet som i en varmedis. Det varierte grønnsværet framstår som en invitasjon videre inn i landskapet. Valget av motiv henger antakelig sammen med familiens tilhørighet til Semb gård i Borre og at hennes far, sjøoffiseren Ole Wilhelm Erichsen, gjennom mange år var leder av Horten verft. Erichsen var i perioden 1848–56 statsråd i Marinedepartementet i Stockholm.

Hedevig Erichsen Lund er oldemor til diplomat og embetsmann Bernt Henrik Lund (f. 1924).

Hedevig Thorine Christine Lund

  • Født 11. juni 1824 i Kristiansand
  • Død 16. mars 1888 i Oslo

Kilder