Tekst av kommunikasjonsrådgiver Matias Helgheim

Tobias Kaasa Fossheim er spillutvikler, og selskapet hans Krillbite er et av stadig flere eksempler på at dataspill ikke lenger bare lever opp til stereotypier om snevre og voldelige sjangre. I deres nyeste spill «Sunlight», hentet de inspirasjon fra malekunstens store mestere i arbeidet med spillets visuelle stil.  

– Det var først etter å ha jobbet litt tid med uttrykket at vi så at de inspirasjonene vi var mest interessert i å realisere og tolke i 3D var impresjonistiske kunstnere som Monet og Munch.

Spillindustrien

Dataspill er en global underholdningsindustri i enorm skala. I 2020 vokste den ytterligere, med en beregnet omsetning på rundt 180 milliarder amerikanske dollar.

Samtidig er spill mer varierte enn noen gang. De siste par årene har i underkant av 10 000 nye spill blitt sluppet hvert år på PC-spillbutikken Steam. Småutviklere, av og til bare en person, lager personlige, unike spillopplevelser med eksperimentelle visuelle uttrykk. Andre megaselskaper med tusener av ansatte bruker milliarder på å lage store, detaljerte og realistiske verdener. Og med vidt forskjellige uttrykk følger forskjellige inspirasjonskilder. 

Fra lerretet til tv-skjermen

Kunstnernavn som Hokusai har blitt nevnt i omtalen av spillet «Okami». Skjermbilde: Capcom
Aner vi van Gogh i disse Mario-spillene? F.v. «New Super Mario Bros U» (2012) og «Super Mario World 2: Yoshi’s Island» (1995)
Foto: Nintendo

Norsk nyvinning

Daglig leder Tobias Kaasa Fossheim i den norske spillutvikleren Krillbite («Mosaic» og «Among the Sleep») mener designere og utviklere av spill generelt lar seg inspirere av kunsthistorien.

–  Det er jo spennende at alt visuelt; enten det er spillgrafikk, animasjonsfilm, illustrasjon eller for den saks skyld webdesign spiller på de samme grunnprinsippene i kunst. Proporsjon, farge, former, kontrast og komposisjon er hjørnesteinene også i spill, sier Fossheim.

Krillbite lot seg inspirere av hvordan gamle og nye kunstnere bruker disse elementene i malerier.

– Både for uttrykket i seg selv, men også for utfordringen vår i å se hvordan vi kan bruke de samme virkemidlene i et helt nytt medium.

Fra det nye norskproduserte spillet «Sunlight».
Foto: Krillbite Studio
Ruslende folk og dagligliv langs elven en solfylt dag
Claude Monet, «Vår ved Seinens bredd», 1878.
Foto: Nasjonalmuseet / Anne Hansteen Jarre
Artist jobber med spillet «Sunlight» i VR.
Foto: Krillbite Studio

Umulig arkitektur blir mulig

«Bloodborne» ble lansert i 2015. Skjermbilde: Sony Computer Entertainment Inc.
Giovanni Battista Piranesi, «Imaginære fengsler X», antagelig 1745 (plate) / 1760–1775 (trykk)
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Museets verk inn i spill, og spill inn i museet?

Jobber ... Jobber ...
Jobber ... Jobber ...