Lyser opp tilværelsen med stråler fra sola

SunBell er en kombinert lampe og mobillader og går på solenergi. Lampa gir strøm til mennesker som lever utenfor strømnettet over hele verden og skal stilles ut i det nye Nasjonalmuseet.

Tekst av kommunikasjonsrådgiver Ellisiv Brattfjord

Klarer vi å lage et produkt for alle som ikke har tilgang til elektrisitet?

Dette spørsmålet stilte designer Marius Andresen seg da han begynte å drømme om ideen til den multifunksjonelle lampa SunBell i 2009. Lampa skulle komme til nytte for de over en milliard menneskene i Asia, Sør-Amerika og Afrika med begrenset tilgang til elektrisitet.

Tre lamper i forskjellige farger
SunBell i tre forskjellige farger.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

To år senere var BRIGHT Products AS etablert, selskapet produserer og distribuerer i dag produktet som brukes av folk verden over; hjemme, på kontoret, på hytta, i vedskjul, boder og i biler. SunBell har blitt et multiverktøy og har så langt vært til nytte for over 13 millioner mennesker.

– Denne lampen byr på både etikk og estetikk. Den har blitt svært viktig for flere som er avhengige av å utnytte solen som energikilde. En bieffekt er at den også brukes av mange nordmenn som «tur»- eller «hyttelampe», sier Denise Hagströmer, seniorkurator i Nasjonalmuseet.

Når det nye museet åpner i 2022 skal SunBell stilles ut sammen med annen design fra 1950-tallet fram til i dag.

Det er kjempegøy at SunBell skal stilles ut i det nye museet og at produktet også settes pris også på grunn av sine designkvaliteter.
Marius Andresen

Bidrar til et tryggere liv

– Lys utgjør en stor forskjell. Jenter kan lyse opp veien når de er ute og går i mørket og er sikrere mot overfall, og barn kan lese lekser hjemme i lyset fra lampa. FNs bærekraftsmål dreier seg blant annet om å gi jenter et tryggere liv, og barn utdanning. Dette er lampa vår med på, forteller Andresen til NRK i mars 2020.

SunBell lyser i dag opp tilværelsen for noen av verdens fattigste og er en del av nødhjelpspakken som FN tilbyr i katastrofer og kriser. BRIGHT Products har levert mer enn 2,6 millioner solcelleprodukter i over 40 land.

– Dette er en viktig del av denne lampas historie. Den gir økt trygghet etter solnedgang og brukes av FN i flyktningleirer. Den bidrar til mindre bruk av parafin-lamper, som ofte gir høy risiko for luftveisinfeksjoner, brannskader og kullosforgiftning, sier Hagströmer.

 • Sunbell er laget av BRIGHT Products AS, et norsk selskap spesialisert på multifunksjonelle plug-and-play solcelleprodukter.
 • SunBell ble designet av Marius Andresen i K8 Industridesign og produktdesigner Olivier Butstraen (tidligere ansatt i K8) i 2009-2011.
 • BRIGHT Products ble etablert av Marius Andresen og Kristian Bye i 2011.
 • Ved hjelp av solenergi kan lampen gi 120 timer med lys og har ved daglig bruk 5-7 års levetid.
 • SunBell ble en del av samlingen i 2017.
 • Lampen er laget av polykarbonat og ABS, som gir produktet lang levetid.
 • Det er solgt 2,6 millioner solcelleprodukter til mer enn 40 land (mai 2020).
 • SunBell produseres i Kina.

Design og nytte

Styrken ligger i det helhetlige designet. Denne tilsynelatende enkle lampen skjuler mange funksjoner og tekniske løsninger
Denise Hagströmer

Brukerbehovene var det aller viktigste da han skulle lage SunBell, forteller Andresen. Han lente seg på mange etablerte brukerfaktorer, men introduserte også nye elementer.

– Vi ble inspirert av blant annet svanehalsen til Ikea-lampa «Sunnan», som også ble ladet av solceller. Vi likte denne godt, men ønsket samtidig mange flere funksjoner integrert og ikke legge til ekstra vekt i form av støpejern slik Ikea-lampa har for å ikke velte. Ved å se på brukerbehovene, og teste ut ideene i prototyper fortløpende, så fikk vi produktet vi ønsket oss. Det er faktisk designet slik at alt kan pakkes inn i basen hvorpå solcellepanelet blir lokket, forteller Andresen.

På starten av 2000-tallet ble det anerkjent at design hadde potensiale til å bidra til endringer; både sosialt, kulturelt og økonomisk. Designere, designpedagoger samarbeidet bredt for å bedre kunne møte en verden i stadig raskere forandring, ifølge Hagströmer.

– Design kan bidra til å løse problemer i en verden preget av globale utfordringer som klimakrise, bærekraftsproblematikk, og helsemessige og sosiale utfordringer. Brukeren ble satt i sentrum. SunBell er en veldig god representant for denne måten å tenke design på, forteller Hagströmer.

SunBell er unik fordi den har flere integrerte funksjoner, som samtidig er forståelig og enkel å bruke, ifølge Hagströmer. Lampa kan henges i taket, fungere som lommelykt og hektes nesten hvor som helst. Den kan også lade alle mobiler og gir enten konsentrert leselys eller et dusere lys. SunBells bjelleform kan brukes som lydforsterker. Den har i tillegg lang nok kabel til at solcelledelen kan være utendørs, med selve lampen på innsiden.

– Sunbell er et ypperlig eksempel på norsk design fra det tidlige 21. århundret og et veldig godt tilskudd til Nasjonalmuseets designsamling, sier Hagströmer.

Vi gleder oss til å stille ut SunBell i samlingspresentasjonen i det nye Nasjonalmuseet.

SunBells 8 funksjoner:

 • Taklampe
 • Håndholdt lommelykt
 • Arbeidslys
 • Nødlys (strobelys)
 • Handsfree-lys
 • Bordlampe
 • Mobillader
 • Leselys
 • Lydforsterker (mobiltelefon i base)

Kilder

Kontakt

Denise Hagströmer

Seniorkurator samling og utstilling