Portrett av en ung mann
Adolph Tidemand, «Portrett av en ung mann», 1841
Foto: Nasjonalmuseet

Folkelivsmaleren Tidemand 

Ung, sittende kvinne med rød kjole, hvitt sjal og hvitt forkledet
Adolph Tidemand, «Anunziata», 25. november 1841
Foto: Nasjonalmuseet

Mer enn en rask skisse

I 2003 ble det hevdet at dette verket av den ungen mannen ble malt om bord på dampskipet Constitutionen, som seilte fra Oslo til Kristiansand. Men ettersom Tidemand ikke befant seg i Norge i 1841, kan dette ikke ha vært tilfellet. Tidemand kom ikke tilbake til Norge før i september 1842. Mer nylig, i 2019, ble det skrevet at arbeidet var ett av de første kunstneren malte mens han var i Roma. Imidlertid kan heller ikke denne konklusjonen bekreftes med sikkerhet, ettersom vi ikke har noen dokumentasjon fra kunstneren selv eller hans samtidige der dette maleriet er nevnt. Det er ukjent hvor maleriet befant seg mellom 1841 og 1925. I 1925 kjøpte Nasjonalgalleriet verket til sin samling.

Maleriet er ikke nevnt i boken Adolph Tidemand: hans Liv og hans Værker fra 1878 av den norske kunsthistorikeren Lorentz Dietrichson. Dette er pussig, ettersom Tidemand døde bare to år før boken ble utgitt. Dietrichson var også godt kjent med Tidemands arbeider i Norge, også de som var i private samlinger, noe som kan bety at maleriet befant seg utenlands på det tidspunktet.

Det er ikke usannsynlig at Tidemand møtte den unge mannen, enten på et dampskip på vei sørover, eller i Roma. Verkets ferdige tilstand og utførelsen med oljemaling på lerret antyder at det var mer enn en rask skisse på et skip. Det er et helt ferdig maleri, noe som betyr at han tok seg tid til å male dette portrettet. Mer enn han gjorde med raske reiseskisser med blyant på papir. Derfor er det mer sannsynlig at det er laget på et sted der han brukte mer tid, slik som i Roma. Men det kan likevel ikke utelukkes at han laget en skisse til portrettet underveis og malte det ferdig på et senere tidspunkt. I samlingen ved Nasjonalmuseet har vi en ferdig skisse til som er laget med oljemaling, men på papir i stedet for lerret. Det er et portrett av en kvinne ved navn Anunziata som ble malt 25. november 1841.

Pilegrimer til Roma

Roma var et spesielt tilfelle, ettersom den katolske misjonen var aktiv i mange kolonier i Afrika. Derfor var noen av de geistlige og pilegrimene som kom til Roma svarte. Dessuten hadde den etiopiske kirken, som er et av de eldste kristne trossamfunnene i verden, egen kirke og eget kloster i Vatikanet. Kirken Santo Stefano degli Abissini eksisterer den dag i dag, og er fortsatt en av Etiopias offisielle statlige kirker i Roma. 

Bilder av svarte på 1800-tallet

To menn spiller terninger med en dame og en gutt tilstede
Jan van Bijlert, «Terningspillere», antagelig 1620-årene.
Foto: Nasjonalmuseet / Jeanette Veiby