
Se hvordan det gikk for seg da vi pakket opp Edvard Munchs babyjakke.

Vickers jobber nå med «unboxing» ukentlig. 950 gamle esker fra Nasjonalmuseets magasin er nemlig direkte skadelige for selve innholdet som de egentlig skal beskytte. De gamle oppbevaringseskene inneholder syre som over tid ødelegger tekstiler. I tillegg er klær og andre tekstiler brettet og krøllet, og det er for mange av dem per eske. De ligger så tettpakket at stoffene kan ta skade av oppbevaringen.
Alle gjenstandene skal få nye syrefrie esker, og det skal være færre ting i hver. – Tekstiler trenger plass, forteller Vickers. – Hvis de blir liggende i syreholdige bokser gulner de, og stoffet blir skjørt. Det er ikke bare fargene som påvirkes av syre. Fibrene i stoffene kan bli så skjøre at de knekker.
Se, Munchs babyjakke!
I en stor ryddeprosess er det ikke helt lett å vite hva som er hva. Mesteparten av draktsamlingen i museet er ikke knyttet til personer som kan ha brukt draktene. Man vet mer om materialer, trender, snitt og stilperioder. Hvordan vet man da hvilke plagg som har helt spesielle historier? – Det kan begynne med to setninger på et gammelt kartotekkort. Noe er døde spor og noe eksploderer i spennende funn, sier Janne Arnesen.
Kanskje finner konservatorene en gjenstand i en av eskene som de blir mer nysgjerrige på, eller så starter man med informasjon som er skrevet ned i fortiden. Munchs babyjakke dukket opp da Arnesen lette etter babytøy i gamle notater og protokoller. – Jeg fant noe om en lue, en vattert barnelue, gitt til museet av en Inger Munch. Kunne dette være den samme Inger som var Edvard Munchs søster? Det var det, og det viste seg at hun hadde donert flere plagg. – Plutselig satt vi der med morens brudekjole, en dåpskjole, og store deler av garderoben til Munch-familien, forteller Arnesen.
Edvard Munch og hans familie
- Edvard Munch ble født i Løten 12. desember 1863.
- Edvard var nest-eldst av fire søsken: Johanne Sophie, Peter Andreas, Inger Marie og Laura Cathrine.
- Familien flyttet til Christiania (dagens Oslo) i 1864, da legefar Christian Munch ble stasjonert her.
- Moren, Laura Munch, døde av tuberkulose da Edvard var bare fem år gammel, i 1868.
- Storesøster Sophie døde av samme sykdom i 1877, ni år før Edvard malte sitt gjennombruddsbilde inspirert av det tragiske dødsfallet; «Det syke barn».
- Edvards to år yngre bror, Peter Andreas, døde i 1895, kun 20 år gammel.
- Opplevelsen av å miste flere av sine nære tidlig i livet, preget Munch og hans kunst gjennom store deler av kunstnerskapet.
- Edvard malte sine avdøde og levende slektninger flere ganger gjennom livet.

Donasjonen fra Inger Munch i 1952 inkluderte:
- Religiøs bok, tilhørt Christian Munch
- Malerparasoll, tilhørt Edvard Munch
- 4 barneskjorter, tilhørt Edvard Munch
- Babystrømper, tilhørt Edvard Munch
- Barnejakke, tilhørt Edvard Munch
- Vattert barnelue, tilhørt Edvard Munch
- Babykjole, trolig dåpskjole, tilhørt Edvard Munch
- Babysmekke, tilhørt Inger Munch
- Skinnstøvler, tilhørt Inger Munch
- 2 par skinnsko, tilhørt Inger Munch
- 3 underskjørt, tilhørt Inger eller Laura Munch
- Brudekjole og brudehansker, tilhørt Laura Munch
- Ankelstøvler i sateng, tilhørt Laura Munch
Konservering og tekstiler i Nasjonalmuseet
- Nasjonalmuseets konservatorer behandler, dokumenterer og forsker på museets samling med maleri, papir, tekstiler, kunsthåndverk og design, installasjoner og elektroniske medier.
- Konservatorene har hovedansvaret for bevaringen av alle gjenstandene i museets samling. Dette innebærer blant annet å passe på at forholdene i utstillinger, i magasiner eller under transport bidrar til å gi kunstverkene lengst mulig levetid.
- I samlingen finnes det tekstiler som tidsmessig stammer fra tidlig middelalder og fram til i dag.
- Denne delen av samlingen består i hovedsak av norske og europeiske motedrakter og tekstiler, billedvever, innredningstekstiler og moderne kunsthåndverk.
- Tekstilfibre kan eldes og brytes ned raskt. Kontroll av lys, temperatur, fuktighet, luftkvalitet og oppbevaring er viktig for å bevare tekstiler.