Ved hjelp av enkle og lite kostbare materialer viser vi ulike kunstneriske teknikker som du kan bruke hjemme eller i klasserommet. Flere av videoene tar utgangspunkt i kunstnere eller verk fra samlingen som du kan integrere i undervisningen.

Videoene ble opprinnelig innspilt til serien Kreativ karantene som ble laget under første lockdown-periode i pandemien.

Inspirert av Matisse

Inspirert av den franske kunstneren Henri Matisse (1869–1954) utfordrer Mariken Kramer, kunstner og kurator formidling i Nasjonalmuseet, familien sin til å tegne med veldig lange tegneredskaper. Alt du trenger er pinner som du kan finne ute i skogen, tape, papir og noe å tegne med, som tusj eller fargestift. Har du kritt og årstiden tillater det, kan du også tegne ute.

Her finner du verk av Henri Matisse i Nasjonalmuseets samling 

Jobber ... Jobber ...

Inspirert av grafiske trykk

I denne videoen er  Mariken Kramer, kunstner og kurator formidling i Nasjonalmuseet, inspirert av grafiske trykk fra samlingen. Hun viser deg hvordan du lett kan lage stilige trykk med kun grønnsaker, maling og papir!

Jobber ... Jobber ...

Tegne med kull

Alexandra Pogost, papirkonservator ved Nasjonalmuseet, viser i denne videoen tips og triks til hvordan du lett kan lage eller finne tegneredskapet kull. I tillegg forteller Alexandra om hvordan du ved hjelp av ting du kanskje har på kjøkkenet og badet, kan få en fetere og mørkere strek, og hva du kan bruke til å fiksere tegningen din med når den er ferdig.

Jobber ... Jobber ...

Lage en collage

Ordet collage kommer fra det franske verbet coller, som betyr «å lime». Collage refererer både til teknikken og det resulterende kunstverket, der biter av papir og andre materialer er limt eller satt sammen til en større helhet.

Eli Herlaug Eines, kunstner og omviser i Nasjonalmuseet, er inspirert av ulike motiv fra samlingen som handler om kaffe. I denne videoen viser hun deg hvordan hun og moren hennes på 90 år lager collager ved hjelp av avispapir, lim, papir og kaffe.

Jobber ... Jobber ...

Bruk trærne

Trær er vakre og er ofte brukt som motiv i kunsten. Om vinteren og om våren kan du kikke opp på trærne og se silhuettene av treets grener opp mot himmelen. I Nasjonalmuseets samling kan du finne flere tegninger av kjente kunstnere som er inspirert av trær. I denne videoen viser Eli Solsrud, kunstner og kurator formidling ved Nasjonalmuseet, hvordan du kan bruke treets former til å få til et stilig motiv.

Jobber ... Jobber ...

Vev med papir

Har du papirrester som du ikke finner nye bruksområder for? Brynhild Slaatto, kunstner og kurator formidling ved Nasjonalmuseet, viser deg hvordan ulike papirstrimler, av blant annet appelsinpapir, lett kan flettes sammen til unike mønstre.

Jobber ... Jobber ...