Samarbeidsavtalen med Cecilie og Kathrine Fredriksen innebærer etablering av en unik kunstsamling med fokus på samtidskunst og moderne kunst, flere utstillinger i Lyshallen og et forskningsprogram. Avtalen vil tilføre Nasjonalmuseet kunst i verdensklasse.

Samarbeidet er utviklet over tid og har i første omgang en varighet på ti år. 

Enestående kunst 

Samarbeidet vil gi Nasjonalmuseet tilgang til kunst som i dag ikke er representert i museets samling, med internasjonale verk fra etterkrigstiden og samtiden. Fredriksen Family Collection gjøres tilgjengelig for Nasjonalmuseet gjennom langtidslån. Kunsten skal stilles ut i det nye Nasjonalmuseet, i et rom dedisert til Fredriksen-søstrenes mor, Inger Katharina Astrup Fredriksen (1950–2006). 

– Kunstinteressen kommer fra vår mor, Inger Katharina Astrup Fredriksen. Mamma var en lidenskapelig og dyktig kunstsamler, og delte sitt engasjement med oss fra vi var små. Hun kom fra Astrup-slekten, og samlet mye av Nikolai Astrup, i tillegg til malerier fra store engelske og skandinaviske kunstnere. Gjennom samarbeidet med Nasjonalmuseet ønsker vi å ivareta og videreføre hennes lidenskap og generøsitet, slik at enda flere der ute får oppleve og ta del i kunstens verden, sier Kathrine Fredriksen. 

Utstillinger og forskning 

Sammen skal Nasjonalmuseet og Fredriksen også utvikle en serie utstillinger, «The Fredriksen Commissions». Her er tanken å hente internasjonale kunstnere til Norge for å utvikle stedspesifikke, unike utstillinger i Lyshallen i det nye Nasjonalmuseet. 
Fredriksen skal også bistå Nasjonalmuseet med å bli en forskningsinstitusjon av internasjonalt kaliber. Avtalens intensjon er å utvikle et doktorgradsprogram i samarbeid med en eller flere utdanningsinstitusjoner, med finansiering fra Fredriksen. 

  • Avtalen ble inngått sommeren 2019. 
  • Den innebærer etablering av en unik samling moderne kunst og samtidskunst, flere store utstillinger i Lyshallen og et forskningsprogram. 
  • Marlene Dumas, Agnes Martin, Philip Guston, Eva Hesse, Kerry James Marshall, Yayoi Kusama, Lynette Yiadom-Boakye, Julie Mehretu og Bruce Nauman er eksempler på kunstnere som allerede er kjøpt inn til Fredriksens samling. 

Kontakt

Ole-Morten Fadnes
Konst. kommunikasjonsdirektør
(+) 93 25 62 11
Ole-Morten.Fadnes@nasjonalmuseet.no