Gullblad (og gullmaling) på rammer kan være ekstremt følsomme for rengjøring med vann, samt for gnikking av klut. Vi anbefaler at du bare avstøver rammer med en myk børste for å fjerne løst støv. Noen ganger er det mulig å bruke en veldig glatt mikrofiberduk for å fjerne mer nedsenket smuss, men det er alltid en risiko for å skade gullfinishen.

Når det gjelder maleriet, fraråder jeg å gjøre noe selv hvis du ikke kjenner materialene det er laget med og ikke har fått profesjonell opplæring. Det er altfor lett å gi et maleri irreversibele skader gjennom rengjøring, spesielt de mer moderne maleriene, og de uten lakklag.

Når det gjelder materialer, er det en rekke spennende ting det kan være, avhengig av datoen for maleriet. Det kan være olje, akryl, eggetempera, en husholdningsmaling som alkyd, akryl (forskjellig fra kunstnerisk akrylmaling vi er kjent med), eller til og med PVA (polyvinylacetat) som var veldig populær i Norge på slutten av 1960-tallet til begynnelsen av 1980-tallet.

Jeg anbefaler deg å kontakte en malerikonservator, som du finner på nettstedet til NKF-N: Finn en konservator. De vil kunne gi deg råd om behandling av maleriet, og også om å feste rammen.

Hilsen Laura, malerikonservator.