Eidsvold Folkehøgskole, hovedfasadeSkisse til Eidsvold Folkehøiskole original tittel
- Kunstner: Arnstein Arneberg (Arkitekt)
- Datering: 1907
- Betegnelse: Presentasjonstegning
Om verket
I 1907 var det konkurranse om Kongevillaen, eller Kongsseteren, kroningsgaven fra det norske folk til det nye kongeparet, kong Haakon og dronning Maud. Konkurransen er skrevet inn i kunsthistorien på grunn av 2. premie-utkastet til Arnstein Arneberg. Hans Daggry ble genierklært av kritikeren Andreas Aubert (1851–1913). Det var en utbredt oppfatning at Kristian Biongs vinnerutkast burde vært rangert bak Daggry. Arneberg fikk ros for å ha hentet inspirasjon i den gamle bondebebyggelsen på det indre Østlandet og for å ha arbeidet seg ut av dragestilen.
Arneberg videreførte prinsippene fra Daggry i tegningene til Eidsvold folkehøyskole, som sto ferdig i 1908. Den samme volumsammensetningen og betoningen av sluttet form med dekorative elementer samlet rundt noen få åpninger, ligger til grunn her, som det gjorde i Daggry. Arnebergs arbeider sist i 1910-årene er i tidligere kunsthistorieskrivning blitt oppfattet som et brudd; inkarnasjonen av dragestilens død og modernismens spede fødsel. Nå er denne oppfatningen revidert, men dette er likevel en svært interessant nytolkning av norsk tradisjon i tre.
Tegningen ble vist på Høstutstillingens arkitekturavdeling i 1908 sammen med fotografier av bygget under oppføring. Sparsomme virkemidler til tross, gjennom effektiv bruk av akvarell, klarte Arneberg her å lage en stemningsfull framstilling hvor den store trekonstruksjonen stiger fram fra skogen.
Tekst: Bente Aass Solbakken