Utsikt mot Arles fra Montmajour

  • Kunstner: Vincent van Gogh
  • Datering: Mellom 27. og 29. mai 1988
  • Betegnelse: Tegning

Om verket

I februar 1888 ankom Vincent van Gogh den sør-franske byen Arles, hvor han ble et drøyt år. En rekke av hans mest kjente bilder ble malt her. Men samtidig betegnet oppholdet begynnelsen til slutten. Høsten 1888 kom vennen Paul Gauguin på besøk. Samværet resulterte i at van Gogh fikk et psykisk sammenbrudd. I mai 1889 forlot han Arles for å søke hjelp på en klinikk i den lille provençalske byen Saint-Rémy. Våren 1890 dro han videre til Auvers-sur-Oise, hvor han samme sommer endte sitt liv.

Utsikt mot Arles fra Montmajour viser utsikten fra et høydedrag nord-øst for Arles. Montmajour var kjent som et av de mer pittoreske stedene i Arles’ omegn, med rik vegetasjon, et gammelt kloster og en vakker utsikt over det flate slettelandskapet i Rhônedalens sørligste del. Forgrunnen domineres av busker og furutrær som delvis skjuler veien som leder mot byen i bakgrunnen. Arles’ mange kirketårn utgjør fremdeles den gamle middelalderbyens mest karakteristiske trekk, mens enkelte høye skorsteiner antyder en gryende moderne industri. Van Gogh benyttet seg av forskjellige pennetyper i tegningen: Til forgrunnens røffe vegetasjon har han brukt en grov rørpenn, mens bakgrunnens finere detaljer er tegnet opp med en spissere fjærpenn.

Sammen med en rekke andre av kunstnerens etterlatte bilder bleUtsikt mot Arles fra Montmajour vist på Den frie Udstilling i København i 1893 og solgt til en dansk privatsamler. I 1905 ble tegningen innkjøpt til Nasjonalgalleriet som det første arbeidet av van Gogh i museets samling.

Tekst: Nils Messel

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Vincent van Gogh

Billedkunstner

Født 1853 i Groot-Zundert, død 1890 i Auvers-sur-Oise

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Mellom 27. og 29. mai 1988
Andre titler:
View of Arles from Montmajour (ENG)
Vue d'Arles prise de Montmajour (FRA)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Rør- og fjærpenn og blyant på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 480 x 590 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Motiv - sted:
Produksjonssted:
Ervervelse:
Kjøpt 1905
Inventarnr.:
NG.K&H.B.00068
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques